Foto: Twitter (medyaturk)

Niekde vyzerá plastová situácia katastrofálne, inde sa s tým však nepárajú.

Istanbul má na plastovú krízu jasnú odpoveď. Toto masívne mesto sa môže pochváliť metrom, v ktorom sa nachádza unikátny automat. Cestujúci ho naplnia plastom a ako odmenu za to, že sa starajú o planétu, získajú cestovné zdarma. A to nemusia využitie len priamo v metre, ale hneď v niekoľkých formách verejnej dopravy.

Tieto automaty sa nazývajú Smart Mobile Waste Transfer Centers teda ide o inteligentné centrum výmeny mobilného odpadu. Automat dokáže ohodnotiť akýkoľvek plast, ktorý je doňho vložený. Následne ho zničí, stlačí a roztriedi do rôznych nádob, ktoré neskôr vynášajú zamestnanci. Istanbul už nainštaloval 25 takýchto automatov, no cieľom hlavného mesta Turecka je 100 kusov do konca roka.

Tým by chcel každodenne znížiť množstvo odpadu o 17 tisíc ton. Ak vás toto číslo zaráža, dbajte na to, že Istanbul, ktorý sa rozlieha zároveň v Európe i v Ázii, je 15 miliónové mesto. Núdzu o obyvateľov ani odpad tak rozhodne nemá. Turecká metropola však nie je v tomto type triedenia odpadu sama.

Dúfajme, že k Londýnu a Istanbulu sa čoskoro pripoja aj ostatné európske metropoly, vrátane tej našej. V Rusku tiež vznikol podobný automat, ktorý však nebojuje proti odpadom, ale nadváhe. Lístok zdarma tu dostanete ak spravíte 30 drepov.

goodnewsnetwork.org
Uložiť článok

Najnovšie články