Foto: Facebook.com, Twitter.com

Nikdy nemôžeme vedieť, kedy kruto zasiahne osud a prídeme o tú najbližšiu osobu.

Vyrovnať sa s takouto ranou vôbec nie je jednoduché, je to dlhodobý proces, ktorý si vyžaduje pomoc iných. Lekári napríklad odporúčajú viesť si denník, do ktorého si človek zaznamenáva v priebehu dňa svoje pocity. Napísať pocity na papier patrí medzi tie najefektívnejšie metódy, ako sa s nimi vyrovnať.

Tento muž sa však rozhodol, že jeho denník nebude plný slov, ale ilustrácií. Gary Andrews totiž kedysi pracoval ako ilustrátor pre Disney a denník si začal viesť ešte na 54. narodeniny. Spočiatku v ňom zachytával šťastné momenty, ktoré prežíval so svojou milovanou ženou a dvoma deťmi. Zo dňa na deň sa však zo šťastnej rodiny stala len ilúzia a z Garyho vdovec.


Jedného dňa odišiel Gary na služobnú cestu, počas toho však jeho manželka ochorela. Zdalo sa, že to nie je nič vážne, možno len nejaká chrípka. Čoskoro sa však ukázalo, že situácia je skutočne vážna, jeho milovaná manželka bojovala so sepsou. Keď sa to muž dozvedel, okamžite nasadol na lietadlo a letel za ňou domov. Už to však nestihol, počas letu mu prišla zdrvujúca správa, že jeho manželka boj prehrala.


Všetko sa to odohralo tak náhle, že Gary nevedel, ako sa má vyrovnať s tým obrovským smútkom: „Plakal som tak veľmi, že som nevidel na papier. Joy bola mojou spriaznenou dušou celých 19 rokov. Bola krásna, milá, štedrá a vtipná. Vždy sme všetko robili spolu a keď som ju stratil, stratil som polovicu seba.“


Kresby však Garymu pomáhali, zachytával prostredníctvom v nich všetky tie dobré chvíle, ale aj tie zlé, keď sa obával, že to už ďalej nezvládne. Aj jeho manželka Joy je súčasťou kresieb a aj keď to nie je ľahké, ilustrátor a zároveň osamelý rodič, kreslí aj to, ako deti do jeho života vnášajú kúsok svetla a šťastia.


Garyho ilustrácie však neslúžia len ako miesto na vyventilovanie emócií, pomocou nich sa snaží zvýšiť povedomie o ochorení, ktoré mu vzalo manželku. Symptómy sepsy sa totiž ponášajú na chrípku a lekári neraz až príliš neskoro prídu na to, že škvrny na pokožke, malátnosť, nevoľnosť a horúčka sú práve príznakom sepsy. Ak sa však podchytí včas, je možné vyliečiť sa z nej antibiotikami. Možno by ste si mysleli, že Gary bude po tejto skúsenosti zatrpknutý, opak je však pravdou. Tvrdí, že lekári robili všetko, čo bolo v ich silách, aby prišli na to, čo je jeho žene. Sepsu však odhalili až po jej smrti.


Gary hovorí, že obviňovanie mu manželku späť nevráti. Všetko, čo chce, je vychovať ich deti tak, aby na nich bola ich mama hrdá.

Pozri aj: Vtipné ilustrácie českej autorky vás dostanú. Knižka „Ema sa má“ krásne reflektuje všetky trápne a veselé situácie, s ktorými sa žena potýka

boredpanda
Uložiť článok

Najnovšie články