Foto: @christiangutter, Jozef Sitiarik

Očakávania pred návštevou známych turistických miest sú veľké, no realita sa od nich často veľmi líši.

Domáci turizmus je pre krajinu vždy dobrý. Podpora cestovného ruchu v rodnej krajine je dôležitou súčasťou hospodárstva, no ako už býva zvykom, s ničím to netreba preháňať. Cestovný ruch sa na Slovensku sústredil do niekoľkých mainstreemových miest a výsledok na seba nenechal dlho čakať. Keď sa počas víkendov a prázdnin vyberiete do hôr, okúpať sa na jazero či spoznať kultúrne pamiatky Slovenska, stretnete desiatky ba až stovky ľudí, ktorí sa rozhodli pre to isté. A takýto je výsledok. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Suchá Belá

Najznámejšia, najobľúbenejšia a najnavštevovanejšia dolina Slovenského raja je počas voľných dní plná ľudí. Počas prechodu dolinou zaistenou rebríkmi a reťazami hlásia návštevníci pravidelne zdržanie, ktoré trvá pokojne i viac ako polhodiny. Ak si teda chcete užiť pokojnú turistiku v národnom parku Slovenský raj, skúste si vytipovať menej mainstreemovú turistickú trasu.

V Slovenskom raji bolo včera naozaj ako v "raji" alebo ešte niekto o tom pochybuje, že ľudia nemajú radi prírodné krásy…

Posted by OutdoorFilmy.sk on Mittwoch, 5. August 2015

Štvrtok, suchá bela, slovenský raj … Čakačka na rebríky, stáli sme cca 40 minút …

Posted by Daniela Lešková on Sonntag, 9. Juli 2017

Tomášovský výhľad

Niektorí o ňom hovoria ako o najkrajšom výhľade v slovenských horách a mnohí sa o tom chcú na vlastné oči presvedčiť. Nemožno im to mať za zlé, veď miesto je to skutočne prekrásne. Tomášovský výhľad si však získal takú popularitu, že len málokedy ostáva osamotený.

Chata pod Rysmi

Najvyššie položená chata vo Vysokých Tatrách a jedno z posledných miest, kde stále pravidelne stretnete horských nosičov. A práce majú určite neúrekom. Množstvo návštevníkov, ktorí počas sezóny navštívia Chatu pod Rysmi, by sme pravdepodobne mohli počítať v tisíckach.

chata pod rysmi

Posted by Braňo Branči Chudiak on Mittwoch, 11. August 2010

Rysy

Slovensko-poľský 2503 metrov vysoký vrchol patrí medzi najnavštevovanejšie miesta celých Tatier. Oproti ostatným vrcholom majú Rysy jednu výhodu (alebo v tomto prípade nevýhodu). Na vrchol sa dostanete bez horského vodcu a turistickú trasu zvládne i turista „amatér“. Výsledkom je, že vrchol nájdete prázdny skutočne len výnimočne.

Zāstavka Tesco rysy🤣

Posted by Pedro Retro on Samstag, 19. August 2017

Chopok

Podobný osud ako Rysy postretol i nízkotatranský vrchol Chopok. Tomu navyše pomohla lanovka, vďaka ktorej sa k tabuľke oznamujúcej druhý najvyšší bod Nízkych Tatier dostane skutočne ktokoľvek. Podobne ako v Slovenskom raji, Tatrách tak i v Nízkych Tatrách musíte pokojnú turistiku hľadať na iných, nemenej krásnych končiaroch ako sú tie najznámejšie.

Posted by Ján Kúdelka on Sonntag, 20. August 2017

Dali sme to – Chopok 2024

Posted by Erika Sučanská on Samstag, 5. August 2017

Michalská brána – Staré Mesto

Očakávať, že bude historické centrum nášho hlavného mesta prázdne, je síce trošku naivné, no napriek tomu by bolo príjemné poprechádzať sa o niečo prázdnejším Starým Mestom. Situácia v historickom centre Bratislavy je teda oveľa pochopiteľnejšia ako preplnené končiare našich hôr. Pekná fotografia prázdnej Michalskej ulice by však určite potešila i amatérskeho fotografa, no získať ju určite nebude jednoduché.

邁克爾門Michalská brána

Posted by ChihHsin Tsai on Donnerstag, 17. August 2017

Spišský hrad

Mainstreemom sa stala i dominanta Spišu, národná kultúrna pamiatka, ktorá je zapísaná v zozname UNESCO – Spišský hrad. V obrovskom hradisku, ktorého rozloha prekračuje 4 hektáre, sa veľa ľudí síce roztratí, no parkovisko pod hradom je pravidelne počas sezóny preplnené.

Posted by Eliška Terézia Garaiová on Freitag, 19. August 2016

Počúvadlo

Štiavnické tajchy sú miestom, kde príjemne zrelaxujete a osviežite svoje telo v trochu chladnejšej vode. Jazerá, ktoré sú viditeľným pozostatkom banskej činnosti, sú obľúbené nielen u miestnych, ale i u ľudí z rôznych kútov Slovenska. Najnavštevovanejším sa stalo jazero Počúvadlo, ktoré počas horúcich dní naozaj praská vo švíkoch.

Posted by Jozef Chovanec on Samstag, 5. August 2017

Šútovo

Časy, keď bol zatopený kameňolom neďaleko obce Šútovo nepoznaným rajom, sú už dávno preč a i tu už dnes narazíte na „davy“ ľudí. Návštevníkov láka najmä čistá tyrkysová voda a zaujímavá atmosféra bývalého kameňolomu. Miesta je tu síce okolo jazera dosť, no každoročne sa zvyšuje i počet návštevníkov. A čo potom keď dosiahne limitnú hranicu?

Zajtra alebo vo Štvrtok sa ide na Šútovo, pridá sa niekto?

Posted by Róbert Frlajs on Dienstag, 8. August 2017

Lomnický štít

Lanovka na druhý najvyšší štít je z istého uhľa pohľadu luxusom, ktorý napriek cene 27€ na osobu, využije veľké množstvo ľudí. Ak patríte medzi tých, ktorí napriek tomu chcú stáť na druhom najvyššom štíte Tatier, potom si lístok rezervujte dopredu – pravidelne sú totiž vypredané. Okrem vysokej návštevnosti vám však očakávanie môže zboriť i ďalší faktor, ktorý však neovplyvníte, a tým je počasie.

Posted by Daniela Danka Bobolová on Sonntag, 20. August 2017

Pozri aj: Tajomný „tropický prales“ či „Plitvické jazero“. 10 úžasných miest z rôznych kútov Slovenska, kde môžete vyraziť počas posledných prázdninových víkendov

Uložiť článok

Najnovšie články