Problémy so zvukom či čakanie na chodbe pred koncertom. Našťastie si to dovolila kapela s nestrojeným, autentickým vystupovaním, ktorá publiku srdečne ďakovala a za spôsobené problémy sa ospravedlnila.

Napätí poslucháči čakali 18. mája v MMC, niektorí aj párkrát zaskandovali: „Fallgrapp!“ Počas koncertnej šnúry, so zastávkou v Bratislave, kapela Fallgrapp predstavuje svoje nové CD V hmle.

Technické problémy boli zjavné už v prvej piesni, ktorú zahrali. Origami je parádna elektronická inštrumentálka z prvého albumu. Bohužiaľ, na koncerte v Bratislave bola zvukovo nevyrovnaná. Rytmy a basy boli až príliš nahlas a jemnejšie zvuky bolo počuť len slabo. Medzi piesňami sa niekoľkokrát kapela dohadovala zo zvukárom, no obrátili to na vtip.

Treba povedať, že v priebehu koncertu sa zvuk vylepšil a bolo možné nechať sa piesňami len tak unášať so zavretými očami. Už aj druhá pieseň koncertu na tom bola zvukovo lepšie. Vietor, ako prvú z nového albumu, nasadili do rádia_FM. Pekné sú v nej efekty, ktoré vrstvia hlas. Robia tak spev Nory Ibsenovej ešte zaujímavejším.

Jaro Novák

Na koncert si Fallgrapp pozvali niekoľkých hostí. Tým, že začali spolupracovať aj s inými hudobníkmi, nový album rozšíril hranice ich tvorby. „Budeme hrať skladbu, ktorá sa nesmierne vydarila a máme z nej všetci radosť,“ hovorí obľúbený Branči „Vec“ Kováč a zahrajú ich spoločnú pieseň V predstavách, v ktorej samozrejme rapuje. Pieseň je mixom elektroniky, rapu a soulu. „MMC ruky hore, to je Fallgrapp a Vec, Bratislava 2017,“ lúči sa raper a ďalším hosťom je Juraj Benetin z Korben Dallas, s ktorým majú zase spoločnú pieseň Dym. Turné prišli podporiť aj basgitarista Luky Kakao, spevák Samuel HošekJimmy Pé.

Pochváliť treba výber predkapely, ktorá sa k vystúpeniu Fallgrapp veľmi hodí. Dvaja DJ z Brna, Himalayan Dalai Lama, na koncerte zahrali päť kratších či dlhších setov. Okrem mix pultov mali k dispozícii aj perkusie pozostávajúce z dvoch bubnov. S Fallgrapp využívajú rovnaké alebo podobné rytmy, a preto sa poslucháč vďaka nim správne naladí na to, čo nasleduje.

Jaro Novák

Fallgrapp publiku popriali dobrú noc, tak ako sa patrí – uspávankou. Jemná skladba, v ktorej boli husle, zvonkohra a Ibsenovej hlasová improvizácia v štýle jazzu. S Bratislavou sa síce 18. mája rozlúčili, no hneď 19. sa privítajú s Banskou Bystricou. Neskôr ešte navštívia aj Prahu, Brno a turné ukončia v Kremnici.

interez.sk (Bea Javorčíková, foto: Jaro Novák)
Uložiť článok

Najnovšie články