baomoi2

História a dejiny nám ponúkajú toľko zaujímavostí a kuriozít, že predčia aj najlepšie hollywoodske trháky.

Existuje toľko podivných historických faktov, že sa nám niekedy môže zdať, že realita je oveľa viac vzrušujúca ako fikcia. Prinášame vám tieto zaujímavé fakty z minulosti, ktoré vám dokážu, že dejiny dokážu písať príbehy a skutočnosti oveľa lepšie, ako ten najlepší spisovateľ.

Albert Einstein za prezidenta

Pixabay

Dňa 17. novembra 1952, premiér Izraela oficiálne ponúkol miesto prezidenta štátu Izrael najslávnejšiemu fyzikovi na svete, Albertovi Einsteinovi. Ten ale túto ponuku odmietol a to z dôvodu, že mu údajne chýba schopnosť správne jednať s ľuďmi. Viac zaujímavých faktov o Albertovi Einsteinovi nájdete v tomto našom článku.

Tutanchamónovi rodičia boli súrodenci

Pixabay

Nedávne štúdie DNA potvrdili, že egyptský faraón Tutanchamón mal vážne zdravotné problémy, ako je malária a poruchu tvorby kostnej drene. Tieto problémy vychádzali najmä z toho, že jeho rodičia boli brat a sestra.

Ľudia nosili ako oblečenie vrecia z múky

Pinterest

V roku 1930, počas veľkej hospodárskej krízy v Spojených štátoch amerických, nemali ženy veľa možností na výber, pokiaľ išlo o oblečenie. Keďže vrecia z múky boli z bavlny, začali ich prešívať a vyrábať z nich oblečenie pre rodinu. Keď sa producenti múky dozvedeli o tomto trende, začali na vrecia umiestňovať rôzne potlače a vzory.

Najväčší vták na svete

Wangyonglee

Argentavis magnificens magnificens bol najväčší vták, aký kedy žil na Zemi a jeho fosílie boli nájdené v Argentíne v roku 1979. Tento vták obýval našu planétu pred približne 6 miliónmi rokov. Mal rozpätie krídiel až 8 metrov a vysoký bol dva metre.

Najpodivnejšia SOS správa

Pinterest

V roku 1948 zachytili lode pri Malajzii podivnú núdzovú správu. Správa z holandskej lode SS Ourang Medan znela: „Všetci na lodi sú mŕtvi, vrátane kapitána. Možno je mŕtva celá posádka…umierame“. Keď prišla pomoc na loď, našli celú posádku mŕtvu, s výrazom hrôzy v tvári. Dokonca aj pes bol nájdený mŕtvy. Teórie hovoria o otrave posádky oxidom uhoľnatým, alebo otrave jedovatými látkami, ktoré mohli byť na lodi pašované. Skutočný dôvod ale nie je známy.

Prečo používame odtlačky prstov

baomoi2

Títo dvaja muži sú jedným z dôvodov, prečo bežne používame odtlačky prstov. Obaja mali rovnaké meno, boli odsúdení do rovnakého väzenia (aj keď v rozdielnom čase), no najpodivnejšia vec je to, že neboli v žiadnom príbuzenskom vzťahu a nikdy sa nevideli. Vďaka porovnaniu odtlačkov prstov ale dozorcovia zistili, že sú to dve odlišné osoby. Daktyloskopia ako veda už v tej dobe existovala, avšak aj tento prípad poukázal na jej dôležitosť.

Profesionálny budík

BBC

Pred vynálezom budíka existovalo veľmi zvláštne povolanie – budiči. Tí chodili ráno a dlhými palicami búchali na okná, aby sa ľudia zobudili a nezmeškali príchod do práce. Ak bol problém použiť palicu, využívali sa aj fúkačky, cez ktoré sa do okien strieľal sušený hrach.

Bolestivá krása

archivo.de10

V niektorých častiach Číny boli v minulosti považované drobné nohy za veľmi krásne. Číňanky si preto nohy preväzovali, aby boli menšie. Výsledkom boli takto zdeformované nohy.

Stalin vynašiel Photoshop

liketowastemytime

Samozrejme že Stalin nevynašiel tento populárny grafický program, no bežné už v tej dobe bolo retušovanie fotografií. Ak sa na fotografií so Stalinom nachádzal niekto, kto sa potom ukázal ako nepohodlný, bol z fotografie jednoducho odstránený. To boli počiatky úprav fotografií.

Generál „Prostitútka“

Wikimedia

Počas americkej občianskej vojny chcel generál Joseph Hooker, aby jeho vojaci boli vždy spokojní a v dobre nálade. Preto nariadil, aby s vojakmi chodila aj skupinka žien, ktoré sa starali o rozptýlenie vojska. Dnes je generálovo meno – Hooker používané v angličtine ako slangové pomenovanie pre prostitútku.

Hrozivé múmie

ReyungCho

Asi najstrašnejšie múmie, čo sa týka výrazu, sú mexické múmie z Guanajuata. Múmie pochádzajú z obdobia, keď na tomto území v Mexiku vypukla cholera.

Sirup proti kašľu našich predkov

businessinsider

Keď firma Bayer uviedla na trh heroín, ten bol veľmi obľúbený, najmä ako náhrada za návykový morfium. Heroín bol tiež vo forme sirupu obľúbeným liekom proti detskému kašľu.

Nesmrteľný Rasputin

Wikimedia

Počas svojho života bolo na tohto ruského mystika spáchaných množstvo atentátov, až sa rozšírila povera, že je nesmrteľný. Najprv bol pobodaný a to až tak, že mu boli vidieť vnútornosti. Z tohto zranenia sa zotavil. Následne sa ho pokúsili otráviť jedom, ten ale nezabral, pravdepodobne kvôli Rasputinovej chorobe tráviaceho traktu, ktorý nedokázal jed spracovať do smrteľnej formy. Nakoniec ho zastrelili a hodili do rieky Neva. Keď jeho mŕtve telo spaľovali, telo sa posadilo, čo bol dôsledok neodbornej kremácie. To len podporilo mystickosť tejto zvláštnej historickej osobnosti.

Opičí vojak

tkpradeepshetty

Albert Marr našiel paviána, ktorého pomenoval Jackie, krátko pred začatím 1. svetovej vojny. Keď vojna začala, Albert narukoval a opicu si zobral so sebou. Tá bola medzi ostatnými vojakmi veľmi obľúbená, keďže ich zabávala, no aj dokonca varovala, ak sa náhodou približoval nepriateľ. Na konci vojny získal Jackie dokonca medailu za statočnosť.

Ktoré z týchto historických podivných udalostí vás najviac zaujali? 

Pozri aj: 10 prekvapivých záhad, ktoré vedci stále nedokážu hodnoverne vysvetliť

interez.sk (mmm), brightside.me
Uložiť článok

Najnovšie články