Jedáleň Venza prichádza s novinkou v podobe čisto rastlinných jedál na začiatku akademického roka v spolupráci s vegánkou a aktivistkou za lepšie životné prostredie, Tamarou Stohlovou, ktorá projekt realizovala ako súčasť svojho štúdia na Sokratovom inštitúte.
„Jeme priveľa živočíšnych potravín. Málokto si uvedomuje, aký dopad má tento životný štýl na našu planétu, na naše zdravie a na podmienky, v ktorých sú zvieratá chované,“ vysvetľuje autorka iniciatívy dôvody, pre ktoré jedáleň s ponukou zaradenia vegánskych jedál oslovila. „Primárnym cieľom iniciatívy nie je, aby sa ľudia stali vegánmi. Ak však majú chuť prispieť k udržateľnosti či ohľaduplnosti obsahom svojich tanierov, nič im v tom už nebráni.“

Študenti žijúci vo Vysokoškolskom meste Ľ. Štúra – Mlyny UK, najväčšom ubytovacom zariadení na Slovensku, sa môžu tešiť na rôznorodú ponuku rastlinných jedál. „Mnoho ľudí si myslí, že variť vegánsky je nudné, drahé a náročné na čas. My chceme ukázať, aké jednoduché a chutné to v skutočnosti môže byť,“ vysvetlila ďalej autorka iniciatívy. Nová ponuka bude zahŕňať vegánske obmeny domácich jedál, sýte šaláty, cestoviny, tortilly, ázijské špeciality a mnoho ďalšieho.

O chutnosti a jednoduchosti príprav rastlinných jedál sa mohol presvedčiť aj samotný personál jedálne, ktorý bol spočiatku voči iniciatíve skeptický. „Rastlinná strava vo mne vyvolávala vždy skôr averziu, no vďaka tejto spolupráci som zistil, že dobre pripravené rastlinné jedlá môžu byť naozaj vynikajúce,“ vyjadril sa jeden zo zamestnancov jedálne.

Štátna jedáleň Venza tak nasleduje trend vegánstva a rastlinnej stravy, ktorý sa stáva čoraz populárnejší napríklad aj medzi športovcami, ako sú hokejista Zdeno Chára či triatlonista Richard Varga. Jedáleň touto iniciatívou urobí ústretový krok voči vegánom, ktorých je práve medzi študentmi a mladými ľuďmi žijúcimi v Bratislave najviac.

Iniciatívu oficiálne spustí 24. septembra o 11:00 ochutnávkou vegánskych jedál. Jedáleň je prístupná aj pre širokú verejnosť.
Boli sme sa v Bratislave zaočkovať proti covidu bez registrácie: Rad nemal konca, ľudia vtipkovali o kukurici. Na toto sa pripravte
Urológ Ján Švihra: Vo vybraných prípadoch má obriezka stále veľký zmysel. Takto by mala vyzerať správna hygiena „tam dolu“
Brat za Brata zbiera údaje možno aj o vás. Redaktorka bola 21 dní v top exotickej destinácii, výdavky ju prekvapili
Objavili sme klenot, nikdy ste o ňom nepočuli: Prešli sme sa po najstaršom drevenom moste v Európe a navštívili unikát
Jednu chcel označiť horiacou cigaretou, inú zase zbil do bezvedomia. Čím bol Picasso väčší sadista, tým lepšie maľoval
Zrezanú kožu prišíval na tváre, topila sa v hnise, stál pri prvej plastike penisu: Chirurg experimentoval s obeťami vojny
ANKETA: Nemá to tu čo robiť. Pýtali sme sa Slovákov, či nakupujú v ruskom reťazci MERE a čo si o ňom myslia
Odborníčka na dýchanie Petra Gaul: 60 až 80 % z nás nedýcha správne. Čo bude platiť večne, sú 3 zásady
Najslávnejšia krádež v histórii umenia. Mona Lisa zmizla na dva roky z Louvru, podozrivý bol aj Picasso
Na Slovensku otvorili unikátny obchod: Za pár eur tu nakúpite veci, ktoré inde zrejme nenájdete, čaká na vás aj prekvapenie












Nahlásiť chybu v článku