Foto: Mori Chan, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons / Hykw-a4, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Doma to radšej neskúšajte.

Svet je plný zaujímavých reštaurácií a zvláštnych jedál. Vedeli ste napríklad, že v jednej z reštaurácií v Bangkoku môžete ochutnať polievku, ktorá je možno staršia ako vy? Neustále ju varí už niekoľko generácií po sebe.

Je to delikatesa, ktorú je ťažké popísať

Ako informuje web IFL Science, v Krung Thep Maha Nakhon v Bangkoku sa nachádza reštaurácia s názvom Wattana Panich, kde si môžete objednať a následne zjesť 49 rokov starú hovädziu a koziu polievku. Ani zďaleka ale nejde o zanedbanie hygieny, reštaurácia má na konte aj niekoľko ocenení. Polievku varia už tri generácie kuchárov a ide vraj o veľmi chutnú delikatesu, ktorej chuť je ťažké popísať.

Foto: Uhanu, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Každý večer sa časť polievky, ktorá ostala v hrnci, na noc odloží a ráno sa začne variť znova, len sa do nej pridajú čerstvé ingrediencie. Tento proces sa každý deň opakuje už niekoľko desaťročí. V Japonsku sa zas v reštaurácii Otafuku v tokijskej štvrti Asakusa podáva dusené mäso nazývané oden, ktoré sa od roku 1945 neustále dopĺňa.

Doma to neskúšajte

Reštaurácia svoje brány pôvodne otvorila ešte v roku 1916 a vtedy začala prvýkrát variť aj oden. Pokrm bol ale zničený počas druhej svetovej vojny. Rovnaký osud postihol aj polievku v reštaurácii, ktorá ju takýmto spôsobom údajne varila už od 15. storočia. Aj keď to možno neznie lákavo, reštaurácie majú množstvo zákazníkov, ktorí sa kvôli tomuto pokrmu opakovane vracajú. Turisti zas zanechávajú pozitívne recenzie. Doma však takto jedlo variť istotne neskúšajte.

Spomínané polievky sa neustále držia v bode varu, čím sa eliminuje riziko, že v nej budú nebezpečné baktérie. Konzumovať jedlo, ktoré sa varí už desaťročia, pre návštevníkov reštaurácie nie je teda nebezpečné, aj keď naň možno treba trochu odvahy.

Uložiť článok

Najnovšie články