Foto: unsplash

Je bezpečné opakovane rozmrazovať a zamrazovať mäso?

Neraz sa potraviny oplatí kupovať vo väčších množstvách. Napríklad, mäso vydrží istý čas v mrazničke bez toho, aby sa pokazilo. Podľa odborníkov by ste si ale mali dávať pozor, ak ho neplánujete použiť všetko naraz a chcete časť opätovne zmraziť.

Na toto si dávajte pozor

Ako informuje web Healthline, je všeobecne známe, že čerstvé mäso sa rýchlo kazí a jeho zmrazenie je bežnou metódou konzervácie. Navyše, niekoľkodňové skladovanie mäsa pri teplote nižšej ako -18 °C môže dokonca pomôcť minimalizovať riziko nákazy niektorými chorobami prenášanými potravinami, ako je napríklad toxoplazmóza.

Foto: unsplash

Ak ste vybrali mäso z mrazničky, no rozhodli ste sa časť z neho nepoužiť, za istých okolností môže byť bezpečné opäť ho zmraziť. Dôležité je ale nerozmrazovať ho pri izbovej teplote, ale pri nižšej teplote v chladničke.

Môže dôjsť k zmene kvality

Vo všeobecnosti platí pravidlo, že mäso sa môže opätovne zmraziť, pokiaľ: bolo počas rozmrazovania správne skladované v chladničke, bolo opätovne zmrazené najneskôr do 3 až 4 dní a nebolo ponechané mimo chladničky dlhšie ako 2 hodiny. Dôležité tiež je, aby po vybratí z mrazničky nebolo dlhšie ako hodinu vystavené teplotám nad 32 °C.

Foto: unsplash

Avšak napriek tomu, že mäso je možné opätovne rozmrazovať a zamrazovať, môže to ovplyvniť jeho kvalitu. Napríklad, opakované zmrazenie mäsa môže spôsobiť zmeny farby a vône, stratu vlhkosti a zvýšenú oxidáciu tukov a bielkovín. Samozrejme, existujú výnimky pri ktorých nedochádza k strate kvality, ba práve naopak. Napríklad, hovädzí steak, ktorý prešiel kontrolovaným procesom starnutia, zmrazenia, roztavenia a opätovného mrazenia, môže byť chutnejší ako čerstvý.

Uložiť článok

Najnovšie články