Foto: Facebook.com/ Regal Burger Banská Bystrica

Prepožičali si bratislavskú burgráreň, aby zlepšovali banskobystrický región.

Regal Burger pozná každý, kto patrí do burgerovej komunity. V Bratislave stál Regal Burger pri prerode, lepšie povedané, pri zrode prvej hamburgerovej vlny a nastavil kvalitu bratislavských „hambáčov“ dosť vysoko. No nie dosť vysoko na to, aby bol neprekonateľný. V hlavnom meste už dlhší čas jeho výnimočnosť tak silno nevyniká ako kedysi. No my sme zašli do jeho banskobystrickej franšízy, kde sme opäť objavili jeho jedinečnosť.

Koncept: Fast Casual (rýchly ako fast food a kvalitný ako prvotriedna reštaurácia)
Lokalita: Banská Bystrica, Námestie SNP 18
Otváracie hodiny: Po – Pia 11:00-22:00, So – Ne 12:00-22:00
Foto: Tatiana Kondelová

Akoby sa stalo verejným tajomstvom, že (obedové) menu je vo väčšine prípadov ťažko stráviteľná, málo výživná múčna zmes. Frfle sa veľa, ale vďaka nízkej cene dokážeme s týmto „tajomstvom“ žiť, resp. jesť. Našťastie prichádzajú aj takí, ktorí prestali frfľať a pracujú na tom, aby sa kvalitné jedlo stalo štandardom.

Preto sme zavítali do ďalšieho podniku, Regal Burger, kde to robia inak – kvalitne a poctivo. Rovnako to vnímajú aj Saša s Braňom: „Sama som prekvapená z toho, akú cenu si dokážu niektorí vypýtať za jedlo, ktoré absolútne nezodpovedá tej cene a niekedy sa to ani nesnažia nejakým spôsobom zakryť za príjemný úsmev. V tomto mi príde bystrický zákazník dosť znevýhodnený, pretože si vypočuje vetu – Jedz tu, lebo aj tak si nemáš z čoho vyberať. Ja by som už teraz ani nestrávila obedové menu, ktoré tu je. My to chceme robiť inak. Chceme sem prinášať kvalitu.”

Saša a Braňo, foto: Ivana Foto

Banskobystrickú franšízu si pred rokom odkúpili manželia zo stredného Slovenska, Saša a Braňo, ktorí sa túžili vrátiť domov. „Na prvom Valentínskom rande sme boli v Regáli, takže odjakživa to bol náš lovebrand. Najprv sa z nich stali zamestnanci podniku, ktorý ich uchvátil dovtedy nevídaným konceptom fungovania. „Na Regali sa mi páčilo nie len to, že mi chutil, ale aj to, že podporoval aj iné koncepty, ako napr. Chefstarter.”

„Najprv sme zo srandy spomenuli, že si raz otvoríme Regal Burger v Banskej Bystrici, kde by sme si chceli založiť rodinu. A zrazu to bola naša realita.“

Mali jasno v tom, že sa raz chcú vrátiť domov, no nemali jasno v tom, ako by sa tam uživili a zároveň si udržali svoj životný štandard, na ktorý boli v hlavnom meste zvyknutí. „V Bratislave sme boli zvyknutí na trošku iný životný štandard, ako ponúkala Banská Bystrica. Práve preto sme si povedali, že tu otvoríme niečo, čo máme v našich predstavách. A nešlo len o čerstvosť potravín, čo je v 2019-tom úplná samozrejmosť, ale aj o určitú sieť kamarátstiev a spoluprác, ktoré sú stále neobvyklé.

Vlastniť franšízu veľkej značky znamená znášať veľa výhod, ak znesiete aj množstvo nevýhod. „Regal Burger nám určite pomohol, najmä preto, že ho veľa ľudí poznalo. Bez pomoci Regal Burgru by sme to nezvládli finančne utiahnuť. Má to, samozrejme, aj svoje nevýhody. Ak sa šíri niečo negatívne o jednej prevádzke alebo o celej značke, prenáša sa to na všetky prevádzky.

Banskobystrický špeciál, foto: Regal Burger Banská Bystrica

S ostatnými podnikmi si nechcú konkurovať alebo robiť napriek. Práve naopak. „Za jeden rok, čo sme tu, sme si veľmi rýchlo vytvorili sieť blízkych ľudí okolo nás. Z okolitých prevádzok sa stali naši priatelia, s ktorými dokážeme spolupracovať a z našich zákazníkov sa stávajú naši zamestnanci.”

„Pre mňa by to bolo ideálne námestie, keby tu bolo dostatok podnikov, z ktorých by bol každý zameraný na určitý typ kuchyne.“

V prevádzke pečú slovenské mäso zo západného Slovenska, je čerstvé, nie je mrazené, má spotrebu 6-7 dní. „Prečo by ľudia mali platiť peniaze za niečo, čo sa vytiahne z mrazničky? To si aj doma môžu vytiahnuť mrazené mäso z obchodu. Ale keď prídu na burger, ktorý má byť čerstvý, nemôže byť predsa vytiahnutý z mrazničky.”

Žemle si nepečú sami a má to svoj dôvod. „Máme žemle zložené z reálnych ingrediencií, nie z prášku, ktoré nám pečú v pekárni na Podpoľaní. Chceli sme podporiť región aj v tomto. Nemusíme robiť všetko sami, ale fakt veľkým odberom podporíme jednu poctivú pekáreň, ktorá to robí dobre. Sme schopní predať aj 250 žemlí za jeden deň.

Vegetariánsky snack, foto: Regal Burger Banská Bystrica

Základné Regalburgrové recepty vymysleli jeho zakladatelia, na ktorých sa v podstate nič nemení. Potom sú tu špeciality ako Bystrický špeciál, ktorý sa obmieňa. „Najnovšie sme sa nechali inšpirovať ázijskou kuchyňou, spolupracujeme so špecialistom na ázijsku kuchyňu. Ak všetko vyjde ako má, v júli by sme mali predstaviť náš nový ázijský burger.

„Nikdy sa nebojíme opýtať, keď odnášame prázdny tanier, či ľuďom chutilo.“

Poteší vás aj ponuka bezlepkovej žemle, ktorá je zároveň aj vegánska. Na výber máte aj vegetariánsky burger, či vegetariánske pirôžky a pivné špeciály. A od tejto jesene by mala v menu pribudnúť aj teplá polievočka.

Banskobystrická franšíza je otvorená už jeden rok. To, že je to čerstvý podnik plný nadšených ľudí je badateľné. Sami sme si položili otázku, či nám tu chutilo viac dobré jedlo alebo skvelá atmosféra. Sú jedným z pekných príkladov, ako rozvíjať slovenské regióny vzdialené od hlavného mesta. „Boli sme v Bratislave, kde sme sa niečo naučili, priniesli sme to na stredné Slovensko, aby sme podporili tento región. Robíme to poctivo a s láskou. Máme tu skvelé kapacity, šikovných zamestnancov, ktorí sú skvelí v tom, čo robia a zákazníkov, ktorí to vedia oceniť a už rok s nami burgrujú. Kvalita nešla dole, práve naopak, procesy sa snažíme nastavovať tak, aby to bolo ešte lepšie.

Narodeninová burger torta, foto: Regal Burger Banská Bystrica

Takto nám chutila Banskobystrická franšíza Regal Burger

Mäsový špeciál 

Cena: 6,90€
Cena COMBO: Ku ktorémukoľvek hamburgeru hranolky a nápoj /+2€
Mäsový špeciál, foto: Tatiana Kondelová

Burger so slaninkou kandizovanou v škorici a chilli omáčke, so šalátom, rajčinou a červenou cibuľou.

Na prvý pohľad vyzerá dostatočne masívne, nadýchane a oku veľmi lahodiaco, aj vďaka farebnému kontrastu kučeravého zeleného šalátu. Spolu s farebnými batátovými hranolkami navodia aj u nasýteného pocit hladu. Aspoň naoko. Vizuálna stránka je zvládnutá.

Hamburger je spojený dreveným kolíčkom, ale nepotrebuje ho, pretože jeho rozmery sú bez problémov uchopiteľné oboma rukami a dokážete sa do neho z menšou námahou zahryznúť. Už pri prvom zahryznutí vás prekvapí ohromné množstvo mäsovej šťavy, ktorá sa postupné rozlieva do celého burgru.

foto: Tatiana Kondelová

Mäso je naozaj mäsové, máte sa do čoho zahryznúť a zároveň sa jeho štruktúra v ústach akoby sama rozpadávala. Jeho šťavnatosť a čerstvosť by zvládli dostatočne obohatiť jemne nasladlú, nadýchanú maslovú brioškovú žemľu aj bez ostatných ingrediencií. Ale kandizovaná slaninka a čedar dotvárajú tú pravú chuť tohto špeciálu.

Chute burgru dobre premiešajú aj omáčky, hlavne tá výraznejšia cesnaková a svojská BBQ omáčka, ktorá nechutí ako všetky ostatné.

Hlavná zložka burgru – mäso a žemľa – je zvládnutá na výbornú. Chuť samotného burgru je klasická hamburgerová, taká, na akú sme zvyknutí a akú chceme. Na chuti sa nesnaží vynikať niečim špecifickým, neexperimentuje. O to viac sa teším na pripravovaný ázijský špeciál, ktorý, dúfam, že sa nebude báť experimentovať s chuťami a ponúknuť jedinečnú chuť, ktorú nebude mať žiaden iný burger.

Viac informácií o MENU sa môžete dozvedieť na webe Regal BURGER
Poznáte podobný koncept, ktorý to robí kvalitne a poctivo? Ak áno, napíšte mi na [email protected]
0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )
Príbehy