Kuni Takahashi/New York Times

Za ochorením, ktoré desilo Indiu dlhé roky, stojí obľúbené exotické ovocie - liči.

Každý rok záhadná choroba zabíja najchudobnejšie deti v indickom meste Muzzafarpur. Stovky detí sú hospitalizovaných v nemocniciach a až polovica z nich umiera. Choroba sa vyskytuje iba v letnom období od polovice mája, vrcholí v júni a končí v júli. Lekári prichádzali s rôznymi teóriami, ktoré by vysvetľovali toto tajomné smrteľné ochorenie. Vedci po dlhoročnom výskume však oznámili, že dôvod tkvie v exotickom ovocí, ktoré je v obľube aj u nás – v liči.  

Vedci po serii výskumov prišli na to, že indické deti konzumovali veľké množstvo nedozretých plodov liči na prázdny žalúdok. Muzzafarpur je miesto, kde sa v Indii pestuje liči vo veľkom a lekári si rýchlo všimli, že obdobie výskytu choroby sa zhoduje s obdobím zberu plodov tohto ovocia. Liči často zbierajú malé deti, keďže tento indický región patrí medzi tie najchudobnejšie.

Wikimedia Commons/B.navez

Liči produkuje veľké množstvo toxínu hypoglicínu, ktorý bráni telu syntetizovať glukózu. To vedie k poklesu cukru v krvi. A deti, ktoré predtým, ako skonzumovali liči nič nejedli, tak už aj tak mali nízku hladinu cukru v krvi. V spojení s toxínom z liči to viedlo až k tomu, že deti dostávali záchvaty, v noci kričali, či dostávali kŕče. V mnohých prípadoch nastal tiež život ohrozujúci opuch mozgu.

V súvislosti s ochorením, indické úrady oznámili rodičom, aby deti dostávali večeru a aby obmedzili konzumáciu plodov liči. Vzhľadom k  tomuto varovaniu počet tragických otráv výrazne klesol, zo stoviek prípadov iba na 50. Úrady dúfajú a veria, že na budúci rok toto číslo bude ešte menšie.

Podobná situácia ako v Indii bola zaznamenaná v minulosti aj v Karibiku. Tá súvisela s konzumáciou iného exotického ovocia – Aki, ktoré takisto obsahuje toxín hypoglicín.

Ak máte liči radi, určite to neznamená, aby ste ho prestali jesť. To, že na indické deti toto ovocie takto vplývalo, bolo výsledkom kombinácie viacerých faktorov, vyplývajúcich najmä z chudoby, kvôli ktorej nemali vždy prístup k jedlu a najmä z konzumácie nedozretých plodov.

Pozri aj: 10 exotických pochúťok, ktoré je lepšie radšej neskúšať, lebo to môže byť vaše posledné jedlo

interez.sk (Matej Mensatoris), iflscience.com
Uložiť článok

Najnovšie články