Pixabay

/ 0 / Matej Mensatoris
Indický chemický závod dokázal vyrobiť jedlú sódu z emisie oxidu uhličitého. Vďaka tomu dokázal významne znížiť svoju uhlíkovú stopu.

Chemická spoločnosť v Indii uviedla, že dokáže využiť oxid uhličitý, ktorý je významným skleníkovým plynom na výrobu obyčajnej jedlej sódy – sódy bikarbóny. Je to prvýkrát, čo sa takáto technológia využila a môže to znamenať opäť posun v boji s globálnym otepľovaním. 

Tento proces vynašli v chemickej továrni v indickom meste Tuticorin. S pomocou indickej firmy Carbon Clean Solutions spoločnosť tvrdí, že môžu zabrániť vypusteniu až 66 tisíc ton emisií oxidu uhličitého (CO2) ročne.

„Som podnikateľ. Nikdy som neuvažoval o záchrane planéty“, povedal Ramachadran Gopalanvlastník chemického závodu Tuticorin Alkali Chemicals a ďalej dodáva: „Potreboval som spoľahlivý zdroj CO2 a toto bol najlepší spôsob ako ho zabezpečiť.“ 

Celý proces vymysleli dvaja mladí indickí chemici. Princíp spočíva v tom, že molekuly solí sa spoja s molekulami CO2, ktoré sú vytvorené zo spalín. Zo spalín sa oxid uhličitý oddelí, a potom je privádzaný do reakčnej komory, kde sa za pomoci chemických procesov vytvorí jedlá sóda.

Pixabay
Pixabay

Využitie jedlej sódy je široké. Okrem jej bežného využitia v kuchyni sa využíva aj pri výrobe skla, papiera, či čistiacich prostriedkov.

Chemický závod si technológiu pochvaľuje a to aj preto, že drasticky znížil svoje emisie oxidu uhličitého. Podľa ich vyjadrenia teraz až 90% CO2 spracúvajú na jedlú sódu.

Boj s emisiami je beh na dlhé trate, a preto každá takáto technológia je veľmi cenná. Štáty v snahe znížiť emisie CO2 uvažujú nad zavedením uhlíkovej dane, od ktorej si sľubujú, že producenti skleníkových plynov budú nútení investovať do „zelených“ technológií. A vyzerá to tak, že medzi spomínané zelené technológie bude čoskoro zaradený aj tento proces premeny CO2 na obyčajnú jedlú sódu.

Pozri aj: Francúzsko zasadzuje klimatickým zmenám ďalší úder. Do roku 2023 zavrie všetky svoje tepelné elektrárne na uhlie

interez.sk (Matej Mensatoris), iflscience.com




Komentovať (0)