Prehľad pôvodu krajín zeleniny a ovocia

Zelenina a ovocie v našich obchodoch pochádza z rôznych kútov sveta, hoci sa dá vypestovať na Slovensku.

Kým sa dostane čerstvá zelenina a ovocie z miesta, kde sa vypestujú, do regálov v obchode, musia mnohokrát prejsť zložitú a dlhú cestu. Máte chuť na hrušku? Bez problémov! No najskôr musí zvládnuť cestu dlhú viac než 12 000 kilometrov. Pochádza totiž z Juhoafrickej republiky.

Zvykli sme si na čerstvé jahody počas zimy, exotické avokádo či banány, ktoré sa v našich podmienkach nedajú dopestovať. Obchodné reťazce súperia o svojich zákazníkov, ktorých lákajú pestrosťou ponúkaných potravín dostupných počas celého roka, bez ohľadu na ročné obdobie. No a my sa nechávame pohodlne rozmaznávať. A hoci miestne a lokálne poľnohospodárske farmy sú hlavnou zásadou čoraz väčšej skupiny ľudí, globalizácia stále triumfuje.

Čerstvé potraviny, ktoré sa u nás neurodia musia obchodné reťazce dovážať zo zahraničia, ak chcú uspokojiť blahobyt spotrebiteľov. Ako sú však na tom plodiny, ktoré sme schopní v našej pôde sami dopestovať? Jablko, hruška, mrkva, cesnak či zemiaky pokladáme za „slovenské“, miestne plodiny. Čo ak je pravda taká, že sú viac exotickejšie, ako sme si mysleli?

Zelenina a ovocie, foto: unsplash.com

Toto je vhodný okamih, aby sme preskúmali odkiaľ k nám prichádza čerstvá zelenina a ovocie. Zaujímalo nás, či plodiny, ktoré dokážu vypestovať slovenskí poľnohospodári, pochádzajú zo Slovenska alebo sú dovážané zo zahraničia.

Na porovnanie sme si vybrali 14 druhov zeleniny a ovocia nachádzajúcich sa na pultoch obchodných reťazcov ako Tesco, Billa, Kaufland, Lidl a Coop Jednota. Obchody, ktoré sme navštívili predstavujú vzorku predajní, ktoré sú rozmiestnené v mestách naprieč celým Slovenskom. My sme si vybrali mesto Zvolen.

Nasledujúce ilustrácie zobrazujú sieť krajín pôvodu vybraných druhov zeleniny a ovocia.

Cibuľa

Mapa krajín pôvodu cibule v slovenských obchodoch, zdroj: interez.sk

Krajiny pôvodu: Slovensko, Holandsko, Egypt, Nový Zéland

Zemiaky

Mapa krajín pôvodu zemiakov v slovenských obchodoch, zdroj: interez.sk

Krajiny pôvodu: Slovensko, Česká republika, Holandsko, Francúzsko, Španielsko, Nemecko, USA, Izrael, Egypt

Paprika

Mapa krajín pôvodu papriky v slovenských obchodoch, zdroj: interez.sk

Krajiny pôvodu: Maďarsko, Holandsko, Španielsko, Grécko, Maroko, Turecko

Mrkva

Mapa krajín pôvodu mrkvy v slovenských obchodoch, zdroj: interez.sk

Krajiny pôvodu: Slovensko, Poľsko, Česká republika, Španielsko, Taliansko, Portugalsko, Holandsko

Hrozno

Mapa krajín pôvodu hrozna v slovenských obchodoch, zdroj: interez.sk

Krajina pôvodu:  Čile, Maroko, India, Egypt

Hruška

Mapa krajín pôvodu hrušky v slovenských obchodoch, zdroj: interez.sk

Krajina pôvodu: Belgicko, Holandsko, Taliansko, Argentína, Čile, Juhoafrická republika

Jablko

Mapa krajín pôvodu jablka v slovenských obchodoch, zdroj: interez.sk

Krajiny pôvodu: Slovensko, Maďarsko, Rakúsko, Poľsko, Taliansko, Belgicko

Ďalej uvádzame infografický prehľad krajín pôvodu všetkých vybratých druhov zeleniny a ovocia.

Infografika krajín pôvodu zeleniny, zdroj: interez.sk
Infografika krajín pôvodu ovocia, zdroj: interez.sk

Výsledok nášho priesku je možno prekvapujúci. Minimálne pre toho, kto sa doteraz nezaujímal o miesto, kde sa vypestuje zelenina alebo ovocie, ktoré si kupuje. Pri návšteve 4 obchodov v jednom slovenskom meste, sme sa dostali do 25 krajín. Zamerali sme sa pritom len na malý počet druhov plodín v menších obchodných prevádzkach. Globálnosť dovážania čerstvých plodín na slovenské pulty je zrejmá.

Štítky, ktoré obchodníci uvádzajú pri čerstvých potravinách zobrazujú okrem ceny tovaru aj krajinu pôvodu. Ľahko sa dostanem k informácii, kde bolo vypestované konkrétne jablko alebo cibuľa. Neuvedomujeme si pri tom však uhlíkovú stopu, ktorú zanecháva preprava potravín. Štítky by mohli podávať informácie aj o emisiách skleníkových plynov, ktoré vznikajú pri ich výrobe a doprave. Posolstvom takéhoto štítku by bolo oboznámiť spotrebiteľa o dôsledkoch ponúkaných potravín na životné prostredie.

Informačné štítky v slovenských obchodoch, foto: interez.sk

Ak si vyberieme z regálu cibuľu, ktorá je vypestovaná na Novom Zélande, možno si pomyslíme, že je to veľmi ďaleko. Čo by sme si však pomysleli, keby sme videli uhlíkovú stopu cibule, ktorá musí prejsť viac než 17 000 km, aby sa dostala k nám?

Obchodné reťazce nám zatiaľ dávajú na výber a môžeme nakupovať v USA, Argentíne alebo v Izraeli pod jednou strechou v slovenskom obchode. Rozhodnutie je na nás a možno raz, keď si uvedomíme dopad globálnej prepravy na životné prostredie, nedáme na výber obchodníkom, ktorí budú predávať  predovšetkým lokálne potraviny.

0
Uložiť článok
Komentovať ( 0 )