Foto: interez.sk (Zuzana Veslíková)

Ak si prečítate návod, zostanete poriadne prekvapení.

Niektorí ich varia, ďalší zohrievajú v mikrovlnke a potom sú tu extrémy, ktoré možno poznáte, ak ste žili na internáte — varenie párkov v rýchlovarnej kanvici. Diskusií o tom, ako správne pripraviť párky, sa viedlo už mnoho. Napriek tomu sme si istí, že mnohí z vás to robia nesprávne. Pritom si stačí prečítať návod na ich prípravu na obale. 

Na internete nájdete množstvo tipov, ako správne uvariť párky tak, aby nepopraskali. Že ich treba najprv vložiť do studenej vody a postupne ju priviesť k varu, či variť na miernom ohni niekoľko minút. Pravda je však taká, že variť by ste ich nemali vôbec.

Ruku na srdce, prečítali ste si niekedy pri párkoch návod na prípravu? Keby áno, vedeli by ste, že párky sa nemajú variť vôbec.

Pozreli sme sa v obchodoch na to, čo stojí na obaloch z párkov od rôznych výrobcov. Kým niektorí neuvádzajú vôbec, ako párky správne pripraviť, ďalší sa zhodujú na jednom spôsobe.

Foto: interez.sk (Matej Mensatoris / Zuzana Veslíková)

Stačí vložiť do viacej vody a počkať

Viedenské párky z Lidla vysvetľujú, že najprv treba dať zovrieť dostatočné množstvo vody, hrniec následne odstaviť z platne a párky nechať zohriať v horúcej vode 6 minút.

Podobný postup radí aj výrobca Mecom, len namiesto 6 minút uvádza približne 5 minút. Tauris vidí prípravu párkov rovnako. „Výrobok pred konzumáciou ohriať, nevariť,“ stojí na ich výrobkoch.

Takže, ak ste doteraz párky varili, nie je to správny postup ich prípravy a mohlo sa vám dokonca stať, že vám praskli. Takto sa tomu jednoducho vyhnete. A povedzme si pravdu, párky sú jedlé aj bez tepelnej úpravy, takže variť ich je zbytočné. Nezabudnite ich však pred prípravou vybrať z obalu.

Foto: interez.sk (Zuzana Veslíková)
Uložiť článok

Najnovšie články