Na Slovensko zavíta známy bedeker gurmánov Michelin. Ministerstvo cestovného ruchu a športu ešte pod vedením Dušana Keketiho podpísalo zmluvu v hodnote 175-tisíc eur.
Podľa predbežných plánov by mohlo byť prvé hodnotenie našich reštaurácií známe už v júli tohto roka. Vlastný výber môže Michelinu dodať aj ministerstvo, nemôžu však reštaurácie priamo vybrať, len odporučiť. Všetky informácie vyplývajú zo zmluvy zverejnenej v Centrálnom registri zmlúv.
Michelin Guide má potenciál prilákať na Slovensko turistov, ktorí cestujú práve kvôli kvalitnému gastru. Zároveň naša gastroscéna dostane spätnú väzbu a je možné, že sa zdvihne celková úroveň reštaurácií an Slovensku.
Ako prebehne výber TOP reštauracií?
- Fáza 1: Zber informácií spoločnosťou Michelin na identifikáciu a predbežný výber reštaurácií reprezentujúcich Územie a jeho gastronomický potenciál v rôznych kategóriách (dobrý pomer ceny a kvality, vysoká kuchyňa atď.).
- Fáza 2: Zúženie výberu na 30 reštaurácií (POI) s najvyšším kulinárskym potenciálom na základe viacerých faktorov vrátane, ale nie výlučne, zázemia šéfkuchára a personálu, miestnej reputácie (vrátane webových stránok) a jedinečných skúseností a know-how inšpektorov MICHELIN Guide.
- Fáza 3: Anonymné návštevy a testovanie (obed a/alebo večera) každej reštaurácie zo zoznamu a ich hodnotenie podľa unikátnej metodiky, know-how a kritérií MICHELIN Guide.
- Fáza 4: Zhrnutie záverov a kľúčových zistení, ktoré vzniknú na základe konsenzu všetkých inšpektorov zapojených do procesu.
- Fáza 5: Organizácia hodnotiaceho stretnutia s cieľom predstaviť, podrobne popísať a okomentovať výsledky Štúdie o gastronomickom potenciáli.
Slovensko bolo doteraz jedinou krajinou v strednej Európe, ktorá s Michelin Guide nespolupracovala.
„Naším cieľom je vytvoriť podmienky, ktoré umožnia slovenským šéfkuchárom a reštauráciám zažiariť aj na medzinárodnej úrovni. Michelinská hviezda by bola obrovským uznaním kvality slovenskej kuchyne a významným krokom pre rozvoj nášho gastroturizmu,“ uviedol ešte minulý rok Keketi s tým, že rezort je pripravený tento sektor výrazne podporovať.
Bývalý kriminalista Vachálek nám prezradil, ako dolapil vraha Ondreja Riga: Bol to tupec. Kvapôčky krvi nestihol zahladiť
Režisér filmu Veľký vlastenecký výlet: Šokovalo ma, keď pri masovom hrobe zaznelo, že je to „fake“. Koniec je kľúčový
Nútil ľudí k potratom a vazektómii, liečil ich agresivitou: Šialený kult mal liečiť závislých, zarábal milióny
Exkluzívne: Detským ambulanciám došla trpezlivosť. Ospravedlnenky majú voľne dostupné v čakárni, môže si ich zobrať ktokoľvek
Ubytujete sa za 13 € a najete za 10 €: Najkrajšie vianočné trhy v Európe pre rok 2025 máme len na skok. Začínajú už čoskoro
Zaplatili sme len 3 eurá: Vyskúšali sme sa veľmi lacno najesť v reštaurácii z Na nože. Niektorým sa takéto jedlo prieči
Žije v prenajatom byte, nemá auto a po meste chodí s batohom: Kto je Zohran Mamdani, prvý moslimský starosta New Yorku?
Najnebezpečnejšia žena: Bola posadnutá sexom a vraždila mužov pre zábavu. Dostala tvrdý trest, stále je hrozbou
Budú vianočné trhy v Bratislave drahšie? Stánkarov zaťaží vyššia 23 % DPH, na ľudí tento rok čakajú aj výhodné ponuky
Mamička varí lacné jedlá, aby šetrila peniaze: Podľa ľudí je to ako krmivo pre psa, jej manžel sa správa zvláštne












Nahlásiť chybu v článku