Foto: Femm/Pexels

Určite ste sa tiež niekedy zamysleli nad tým, čo znamenajú všetky značky na vašej rúre.

Buď využívate ohrev z oboch strán, ohrev zvrchu alebo teplovzdušné nastavenie, ak ho vaša rúra má. Málokto používa iné nastavenia rúry – či už zo zvyku, alebo jednoducho preto, že ich nikdy nepotreboval, a tak nezisťoval, čo znamenajú. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Ako informuje portál Mirror, spotrebiteľskí experti tvrdia, že mnohí z nás pravdepodobne používajú rúry nesprávne a nedbajú na správne využívanie nastavení, ktoré sú označené jednotlivými značkami. Rozhodli sa preto vysvetliť, čo ktorá znamená, aby ľudia už neboli zmätení a mohli si naplno užiť sviatočné pečenie.

Foto: Pexels

Vysvetlenie jednotlivých značiek

Spotrebiteľskí experti zo spoločnosti Which? nedávno na TikToku vysvetlili, že veľa ľudí používa svoju rúru nesprávne. Pýtali sa: „Používate svoju rúru nesprávne?“ a v nadpise pokračovali: „Značky na rúre môžu byť zložité na rozlúštenie a ich nepochopenie môže vášmu vareniu uškodiť. Väčšina rúr však zvyčajne používa podobné symboly, takže keď sa naučíte, na čo sa zamerať, mali by ste sa vedieť orientovať vo väčšine rúr, na ktoré narazíte.“

Najprv sa zamerali na „klasickú značku ventilátora rúry“, ktorá má obrázok ventilátora s kruhom okolo a je „dobrá pre väčšinu typov varenia, najmä ak používate viac ako jednu policu“. Ďalej je tu značka, ktorá má na spodnej časti čiaru z dôvodu že „teplo vychádza len zospodu“. To je dobré na „jemné varenie dusených a zapekaných pokrmov a na chrumkavý základ pizze alebo pečiva“.

Existuje tiež značka, ktorá má čiaru navrchu aj naspodku, čo znamená, že teplo prichádza zhora a zdola. Podľa odborníkov je to „dobré na prípravu pečiva na jednej polici alebo buchiet, prípadne niečoho podstatného, ako je veľký koláč“. Môžete ju použiť aj vtedy, ak pečiete mäso.

Foto: Pixabay

Ďalej je tu symbol s cik-cak čiarami v hornej časti, čo odborníci vysvetlili ako značku grilu. „Niektoré by sa mali používať s otvorenými dvierkami, niektoré so zatvorenými, preto si vždy pozrite návod na použitie vašej rúry,“ upozornili.

Pokračovali: „Gril je skvelý na všetko, čo sa škvarí, napríklad na klobásy a slaninu. Hodí sa aj na zapekanie mäsa alebo vrchnej časti lazaní.“ Ďalej je tu podobná značka pre grilovanie so zapnutým ventilátorom (vyzerá ako trojlístok alebo štvorlístok), ktoré je „dobré na prepečenie hrubších kusov mäsa alebo rýb bez toho, aby sa zahriala celá rúra, alebo sa pripálil vrch“.

Je tu aj symbol, ktorý kombinuje gril a spodný ohrevný prvok, čo je „dobrá voľba pre koláče, torty alebo pizzu, ktoré potrebujú chrumkavý základ a hnedý vrch“. Ďalší symbol, „polovičné nastavenie grilu“, umožňuje používať len jednu časť grilovacieho telesa – preto by ste sa mali uistiť, že jedlo je priamo pod ním.

Uložiť článok

Najnovšie články