foto: Ryba Žilina

Kto z nás by nedostal aspoň raz za čas chuť na tresku?

Tento rok ubehlo už 65 rokov, odkedy ju po prvýkrát namiešali a chutí stále rovnako dobre. My sme sa boli pozrieť na mieste, kde sa jej vyrobí najviac. Nahliadnite s nami do výrobného závodu Ryba Žilina. 

Proces výroby tresky koncom 50. rokov, zdroj: Ryba Žilina

História priemyselnej budovy na Hviezdoslavovej ulici v Žiline siaha ďaleko do minulého storočia. Už v roku 1924 sa tu naštartovala výroba rybích konzerv, čo robí zo súčasnej prevádzky Ryba Žilina najdlhšie nepretržite fungujúci závod na spracovanie rýb na Slovensku. Dnes má toto miesto prvenstvo v tom, že sa z neho každý mesiac rozvezie do celého Slovenska viac ako 300 ton nadčasovej tresky.

Kvalitné mäso je základ

foto: Ryba Žilina

Do najznámejšieho rybieho šalátu používajú v Žiline primárne mäso tresky aljašskej, ktorá má svoj pôvod v moriach medzi severnou Áziou a Amerikou. „Spolupracujeme s dodávateľmi, ktorí vlastnia certifikáty, že tieto ryby pochádzajú z trvalo udržateľného rybolovu. Spracovávajú sa hneď po výlove, čo znamená, že tak získavame najkvalitnejšiu rybiu surovinu. Ryby sú zamrazené počas celej cesty k nám pri konštantnej teplote,“ povedal počas návštevy závodu Ryba Žilina výkonný riaditeľ výroby Ján Beňadik. Mäso sa sem dostáva balené v kartónoch v podobe zamrznutých blokov celých filiet, ktoré po postupnom rozmrazovaní prechádzajú procesom varenia. „Na výrobu našej tresky sa použije denne priemerne 8 a pol tony rýb,“ prezrádza Ján Beňadik.

Zdroj omega-3 mastných kyselín

foto: Ryba Žilina

Keď hovoríme o miestnom vlajkovom produkte Treska Exklusiv, ďalšími ingredienciami do neho sú nasekaná cibuľa, špeciálnou technológiou spracované uhorky, na kocky nakrájaná mrazená a blanšírovaná mrkva a „zelenina starých mám“ kvaka, ktorou nahradili v Žiline pred pár rokmi zahusťovadlá. V procese zrodenia tresky sa táto zelenina po marinovaní v sladkokyslom náleve zmieša s uvareným mäsom a majonézou, ktorú v žilinskom závode sami vyrábajú. „Používame do nej sušené žĺtka a kvalitný repkový olej, ktorý je spolu s rybami v treske dobrým zdrojom omega-3 mastných kyselín, prospešných pre zdravý kardiovaskulárny systém,“ vysvetľuje výrobný riaditeľ.

foto: Ryba Žilina

Po dôkladnom premiešaní prebieha kontrola kvality, po ktorej sa môže treska začať napĺňať do obalov rôznych veľkostí. V žilinskom závode vyrábajú 4 rozličné druhy tresky (vrátane noviniek – pikantnejšej „Žilinskej tresky“ s až 51% podielom rýb a „Perfish Tresky s jogurtom“ obsahujúcou pravý smotanový jogurt), ktoré putujú do obchodov dokopy v 18 rôznych baleniach. „Na výrobe všetkých balení tresky sa podieľa počas dvoch smien spolu 42 našich kolegov. Celý proces výroby jednej šarže tresky, ktorý zahŕňa prípravu na rozmrazenie mäsa ryby, samotné rozmrazenie, varenie, navažovanie, miešanie a balenie, trvá 95 hodín,“ vyratúva Ján Beňadik.

O 40 % menej prídavných látok

foto: Ryba Žilina

V Žiline je prvoradou prioritou byť vo výrobe verní svojmu poslaniu. A tým je vyrábať legendárnu tresku, ako si ju pamätajú naši rodičia a zároveň v nej ponúkať konkurencieschopnú alternatívu na pultoch moderných potravín rýchleho občerstvenia. Ryba Žilina bola prvá, ktorá začala už od roku 2001 postupne uvádzať pozitívne zmeny. Najskôr to bolo zvýšenie podielu rybieho mäsa a uvedenie dnes už najpredávanejšej, „červenej“ Tresky Exklusiv, nasledovalo zvýšenie podielu zeleniny, úplné vypustenie umelých sladidiel a v neposlednom rade minimalizácia konzervantov na nevyhnutné minimum.

foto: Ryba Žilina

Vďaka investíciám do nových technológií a reorganizácie výroby má dnes naša treska až o 40 % menej prídavných látok v porovnaní s receptúrou spred 5 rokov,“ hovorí hrdo výkonný riaditeľ výroby Ján Beňadik. Akúkoľvek tresku vyrobenú v Žiline si môžu dať smelo aj celiatici, keďže neobsahuje lepok. Navyše, Treska Exklusiv má podľa laboratórnych rozborov v porovnaní s viacerými bežnými potravinami aj menej cholesterolu. Konzumáciou tohto rybieho šalátu prijímame v prirodzenej forme navyše aj jód či selén.

Vyhrajte s treskou

foto: Ryba Žilina

S legendárnou žilinskou treskou máte (nielen) pred Vianocami šancu vyhrať každý týždeň dvakrát 1 000 eur a zadovážiť si za to darčeky podľa svojho želania. Po každom nákupe akejkoľvek tresky značky PRETO Ryba Žilina stačí poslať SMS v tvare TRESKA ZILINA X na 707 v hodnote 1 euro. Za X dosaďte počet kusov, ktorými ste doplnili svoje zásoby a nezabudnite si odložiť bloček z tohto nákupu. Čím viac tresiek kúpite, tým výraznejšie sa vaše šance pri jednej SMS zvyšujú. Ryba Žilina rozdá verným milovníkom svojej tresky dokopy až 30 000 eur. Okrem 24 výhercov po tisícke totiž na konci súťaže vyžrebuje spomedzi všetkých SMS jedného šťastlivca, ktorý si prilepší až o 6 000 eur. Pravidlá súťaže, ktorá trvá až do februára, nájdete na www.rybazilina.sk.

PR článok Ryba Žilina
Uložiť článok

Najnovšie články