Plytvanie jedlom je niečo, čomu by sme sa mali vyhýbať. Niekto musel vypestovať či vychovať základné suroviny, ďalší ich spracoval, potom bol výrobok prevezený do obchodu a následne napríklad až do našej chladničky, kde sa naň zabudne a už je vhodný iba do koša. Aj keď by sme takémuto scenáru mali predchádzať, niekedy sa môže stať, že vás zláka zlú časť iba odkrojiť. Pri chlebe by ste to však robiť nemali.
Väčšina plesní, ktoré majú vplyv na jedlo, sú v podstate huby, čo sú samé o sebe veľmi zaujímavý a tajomný organizmus. Nepatria v podstate ani medzi rastliny, ani medzi živočíchy, ale vytvárajú vlastnú skupinu. Huby sa dokážu uchytiť na takmer akejkoľvek pôde a za pôdu môžeme považovať aj chlieb. Výsledkom rastu je plodnica, teda akýsi plod, píše portál IFL Science.

Dobré a zlé plesne
V závislosti od jedla môže pleseň presakovať hlboko do potraviny pomocou série koreňov nazývaných hýfy. Tie sa ľahko šíria cez mäkké potraviny, napríklad už spomínaný chlieb.
Ani plesne si nie sú rovnocenné a niektoré sú bezpečné na konzumáciu a na konzumáciu sa aj využívajú. Príkladom sú rôzne syry s bielou, či modrou plesňou, ale napríklad aj niektoré fermentované salámy či sójová omáčka. Existuje však celý rad plesní, ktorým je dobré sa vyhnúť. Ak zjete plodnice alebo hýfy niektorých plesní, môžete sa dokonca ocitnúť aj na pohotovosti.
Pokiaľ ide o plesnivý chlieb, je veľmi nepravdepodobné, že ak nájdete pleseň iba na jednom kúsku, že tie ostatné sú nedotknuté. Viditeľná pleseň naznačuje, že huba sa dostala do reprodukčného štádia a šíri tak spóry, ktoré prenikajú ďalej chlebom.

Je pravda, že môžete mať „šťastie“ a na chlebe sa začne kultivovať benígna forma. No spoznať iba tak rozdiel medzi „dobrou“ a „zlou“ plesňou je takmer nemožné.
Otráviť môžu hneď, ale aj postupne
Jesť plesnivé potraviny je nebezpečné, čo potvrdzuje aj táto správa z Business Insider. Tá popisuje prípad staršieho páru, ktorý bol prevezený do nemocnice s triaškami po zjedení plesnivej polievky z konzervy. Išlo o pomerne bežnú pleseň Penicillium crustosum, ktorá uvoľňuje hubové jedy – mykotoxíny.
Niektoré mykotoxíny dokážu vyvolať akútne príznaky chorôb, iné zase sú nebezpečné svojimi dlhodobými účinkami na zdravie, vrátane vplyvu na rozvoj rakoviny či oslabenia imunity.
V záujme svojho zdravia preto radšej z mäkkých potravín, ako je chlieb či mäkké ovocie, pleseň neodkrajujte a potravinu rovno vyhoďte. Je totiž veľký predpoklad, že pleseň sa už nachádza v celej potravine, aj keď nemusí byť okom viditeľná.
Bianca ukázala nahý zadok, inšpirovala našu Bianku: Tieto kauzy hýbali spoločnosťou v roku 2025, aj ste na ne zabudli
Ladislav otvoril unikátne kino, aké inde na Slovensku nenájdete: Ľudia odchádzajú nadšení, na vstupnom ušetria
Záhada rumunského národného pokladu: Zo strachu pred Nemcami ho poslali ukryť do Ruska. Dodnes ho nemajú naspäť
Mačetou ju udreli do hlavy, na zemi bola zbraň. Dian Fossey milovala gorily a položila za ne život, jej smrť je záhadou
Ricardo sa prisťahoval na Slovensko: Keď som sem prišiel, prenájmy v Bratislave stáli 600 eur, životné náklady stúpajú
Videli sme najkrajšie vianočné trhy u nás: Cítili sme sa ako v rozprávke, viadukt sa rozsvietil prvýkrát za 90 rokov
Matúš chodí všade pešo: V tejto európskej krajine sme sa báli. Chodník na Novom Zélande začína dezinfekčnou stanicou
Budú počas vianočných sviatkov otvorené obchody? Reťazce hlásia zmeny, pozrite sa, ako to bude po novom










Nahlásiť chybu v článku