Foto: Dzivočina

/ 84 / Lukáš M.
Klobásový, slaninový a cibuľový džem ste takmer určite ešte neochutnali. Teraz máte vďaka projektu Dzivočina jedinečnú príležitosť.

Ovocinárstvo a varenie džemu má na Slovensku dlhú tradíciu. Ovocné džemy svoje miesto v slovenskej kuchyni zastávajú už stáročia. Väčšina ľudí obľubuje najmä klasiky ako napríklad džem zo sliviek, jahôd, marhúľ či malín. V obchodoch dnes nájdete aj rôzne netradičné príchute ako napríklad pomarančový, mrkvový či ananásový. Čo by ste však povedali na džem s príchuťou slaniny, klobásy alebo cibule? 

Niektorí ste možno práve článok zatvorili, iní naopak začali mať chuť práve na takúto netradičnú potravinu. Okrem lásky k džemu majú Slováci totiž v obľube aj domáce klobásky, slaninu či cibuľu. Výnimkou nie sú ani Zuzana a Rado zo Stropkova. Ich experimentovanie v kuchyni malo základy v myšlienke zdravšieho životného štýlu a teda vyvarovať sa potravinám plných rafinovaného cukru, palmového oleja a lepku. Láske k domácim klobásam a slanine však človek nerozkáže, a preto sa táto dvojica rozhodla vytvoriť niečo jedinečné.



Po experimentovaní vo vlastnej kuchyni vytvorili Zuzana a Rado projekt Dzivočina, ktorého prioritou pri výrobe domácich potravín nie je zamerať sa na kvantitu, ale naopak na kvalitu. Aj preto si pre svoje výrobky vyberajú kvalitné bio potraviny. V ich receptúre nenájdete žiadny rafinovaný cukor, lepok, laktózu či konzervačné látky.



„Chceme sa uberať cestou, kedy si ľudia budú od nás kupovať hodnotu v podobe kvalitného jedla pre seba alebo darčeka pre blízkych k nejakému sviatku a za našimi džemami uvidia nielen ďalší produkt na trhu, ale poctivé, kvalitné výrobky, ktoré vyrobili konkrétni ľudia prepojením tých najkvalitnejších slovenských a exotických surovín,“ hovorí Zuzana pre portál Startitup.


Klobásový, slaninový a cibuľový džem

Zuzana a Rado nikdy predtým žiadny džem nevarili. Experimentovanie v kuchyni bolo preto dlhé, no dočkalo sa úspešného konca. „Zjedli sme to, ale žiadna sláva. Nasledovali ďalšie pokusy s postupným uberaním niektorých surovín, pridávaním ďalších, až kým z toho nebolo po Radovom ochutnaní vyslovené úprimné ,mňam“,“ konštatuje Zuzana. V ponuke projektu Dzivočina tak dnes nájdete netradičné džemy s príchuťou klobásy, slaniny či cibuľový džem s figami.



„Či ste fanúšik moderného nízkosacharidového, alebo paleo štýlu stravovania ako my, či jednoducho človek, ktorý si rád pochutnáva na kvalitnej vyúdenej slaninke, určite vám v spojení so sušenými slivkami, červenou cibuľou a doplnená o organickú filtrovanú kávu a niekoľko kociek kvalitnej vysokopercentnej horkej čokolády, navodí stavy rozkoše a radosti z jedla. Ešte vám to všetko vkusne okoreníme rozmarínom, antioxidantmi nabitou kurkumou, čiernym korením pre jej lepšie vstrebávanie a nakoniec aj štipkou himalájskej soli, aby ste vstúpili do skutočnej chuťovej dzivočiny.“ opisujú svoj vlastný výrobok Zuzana a Rado.



Keď táto dvojica niekomu prezradí, že vyrábajú džemy z klobásy, slaniny a cibule väčšinou sa stretnú s úsmevom, či dokonca so smiechom. Napriek tomu u ľudí väčšinou vzniká aj záujem takýto výrobok ochutnať. Ak k nim patríte i vy, potom neváhajte podporiť kampaň Dzivočiny na Hithite. Kúpou netradičných džemov pomôžete Zuzane a Radovi vyrábať vo vlastnej prevádzke a jednou ranou ochutnáte niečo, čo ste doposiaľ neochutnali.

Pozri aj: Na začiatku je pivo a ľad je tabu. 8 zaujímavých faktov o whisky, ktoré ste o nej doteraz netušili




Komentovať (0)