Foto: Pixabay

Toto exotické ovocie sa u nás konzumuje najmä v sušenej forme na Vianoce. Je to:

Pixabay

Figa bola známa už pred vyše 3 000 rokmi. Figa je považovaná za plod, v skutočnosti je to uzavreté plodstvo, vzniknuté dozretím špecializovaného súkvetia, tzv. sykónia. Sykónium je dužinatá banka, obsahujúca vo vnútri seba mnoho kvetov.

Toto ovocie môže pekne pichať, keďže dozrieva na kaktusoch. Je to:

Pixabay

S cielený pestovaním opuncie sa začalo asi pred 8 000 až 9 000 rokmi v centrálnom Mexiku. Najdôležitejším druhom je opuncia mexická.

Ako sa volá toto "chlpaté" ovocie?

Pixabay

Rambután je malé guľaté ovocie s čiernou alebo oranžovo-žltou šupkou pokrytou veľkým množstvom mäkkých a pomerne dlhých vlasov, ktoré sa ľahko lúpe. Pochádza z rastliny obličkovník rambutánový .

Toto ovocie sa používa najmä ako ozdoba dezertov. Je to:

Pixabay

Komerčne sa predáva najmä pod názvom Physalis, inak je to po slovensky Machovka. Zvykne sa tiež označovať ako židovská čerešňa.

Toto ovocie je dobre známe aj z pultov našich supermarketov. Ide o:

Pixabay

Papája melónová je tropická vytrvalá bylina, dorastajúca do výšky 2 - 10 metrov. Výzorom pripomína palmu. Papája patrí k jednopohlavným rastlinám, no sú známe aj formy s obojpohlavnými kvetmi. Vyrastajú v pazuche listov.

Ako sa volá toto veľké ovocie, ktoré chutí ako mäso a je považované za jedlo budúcnosti?

Pixabay

Chlebovník je medzi plodmi akýmsi zázrakom, pretože by mohol nakŕmiť milióny ľudí. "Pokiaľ by ste zjedli 10 až 12 vnútorných častí tohto ovocia, nemuseli by ste jesť nič pol dňa.“ hovorí Zereha. Viac o tomto ovocí si prečítajte v tomto v našom článku.

Toto tropické ovocie sa dá kúpiť aj u nás. Jeho názov je:

Pixabay

Mangostana lahodná je tropický strom pôvodom z Indonézie. Zo stromu sa konzumuje dužina plodu, ktorá je obalená v tmavej červenofialovej šupke. Do Európy sa dováža najmä z Brazílie.

Ako sa volá toto ovocie, ktoré je tiež nazývané ako africká rohatá uhorka?

Pixabay

Plod má nasládlu chuť a je žltý s zelenou dužinou a s väčším množstvom semien.

Poznáte toto drobné ovocie?

Pixabay

Liči je ovocie pôvodom z Ázie s mimoriadne šťavnatou a sladkou dužinou. Oficiálne sa nazýva dvojslivka. Plody stačí olúpať, rozpoliť a vybrať z nich kôstku. Liči je určené do šalátov alebo koktailov. Môže sa pridať k na sladko pripravovanému mäsu. Nesmie sa však variť, dreň by zhúževnatela.

Toto drobné podlhovasté citrusové ovocie sa je aj so šupou a používa sa hlavne v koktejloch. Je to:

Pixabay

Plod kumkvátu je citrusové ovocie pripomínajúce miniatúrne pomaranče. Tento trpasličí pomaranč patrí medzi najmenšie citrusové plody a je len 2 - 4 cm dlhý. Plody, dužina a šupa sú oranžové a jedlé. Pochádza z Východnej Ázie a Južnej Číny, kde je známy už od 12. storočia. Pestuje sa na stálezelenom kríku alebo na malom, trojmetrovom strome. Nemá chuť pomaranča, grepu ani citróna, je to zvláštna kombinácia týchto vôní a chutí zároveň.

Poznáte toto ovocie?

Pixabay

Granátové jablko je aromatické ovocie so sladkokyslou chuťou. Z granátového jablka sa využíva predovšetkým šťava, z ktorej sa robí rad koktailov a džúsov, najznámejším nápojom je orientálny nealkoholický nápoj šerbet. Obľúbený je tiež sirup grenadina, ktorý sa často používa v koktailoch. Ďalej sa granátové jablko využíva v studenej kuchyni, kde sa pridáva do mnohých šalátov.

Toto ovocie je známe aj u nás. Je to:

Pixabay

Hurmikaki je plod ovocného stromu ebenovníka rajčiakového pochádzajúceho z čeľade ebenovité.

Toto tropické ovocie je známe pre svoj charakteristický nepríjemný zápach. Je to:

Pixabay

Plod durianu môže dorásť až do dĺžky 30 cm a priemeru 15 cm. Jeho hmotnosť je medzi 1–3 kg.

Ako sa volá toto farebne veľmi zaujímavé ovocie?

Pixabay

Pitahaya býva tiež označovaná ako dračie ovocie. Biela pitahaya je najbežnejšie pestovaný druh. Má červenou šupku a bielu dužinu s množstvom drobných, čiernych, jedlých semen.

Ako sa volá toto ovocie, ktoré po rozkrojení pripomína hviezdu?

Pixabay

Karambola alebo zriedkavo čínska hviezdica. Najčastejšie sa konzumuje čerstvá v exotických ovocných šalátoch alebo ako ozdoba pohárov a nápojov. Pred konzumáciou sa odstránia hnede rebrá a plod sa nakrája na plátky. Vzniknú tak veľmi dekoratívne hviezdy.

Uložiť článok

Najnovšie články