Na vzťahu síce treba pracovať a vyžaduje si obojstranné úsilie, no nemal by nás vyčerpať tak, že nám neostane energia už na nič iné.

Randenie nie je jednoduchou záležitosťou, nikdy totiž neviete, čo sa z danej osoby vykľuje po niekoľkých stretnutiach. Trendom je napríklad randenie s ľuďmi, ktorých ste spoznali prostredníctvom internetu. Na internete je však každý iný a človek, ktorý bol zábavný a očarujúci, môže byť zrazu naživo celkom iný a vy prídete na to, že s ním radšej nechcete mať nič spoločné. Toto je 6 typov ľudí, ktorým by ste sa podľa psychológov mali vyhýbať oblúkom.

Článok pokračuje pod videom ↓

Narcis

Človek s narcistickou poruchou osobnosti je natoľko posadnutý sám sebou, že jednoducho nedokáže milovať niekoho ďalšieho skutočne úprimne. Aby vzťah s narcisom fungoval, museli by ste toho nesmierne veľa obetovať a neexistuje záruka, že by to malo nejaký zmysel. Narcistickí jedinci sa totiž najviac vyžívajú vo vytváraní chaosu a spokojní sú, keď majú pocit, že sú niečo viac ako vy.

Paranoidný človek

Ostník paranoje občas pichne každého z nás, no mali by ste si dávať pozor na ľudí, ktorí chcú vedieť všetko o každom vašom kroku a chcú mať všetko pod kontrolou. Paranoidný partner totiž vždy bude predpokladať, že si na vás niekto robí zálusk a vy sa ho chystáte podviesť. Ak sa vás partner snaží presvedčiť, že by ste mali prestať chodiť von s priateľmi či stretávať sa s rodinou, majte sa na pozore.

Foto: unsplash

Žiarlivec

Prehnane žiarlivý partner vám nikdy nebude celkom veriť, vždy vás bude podozrievať a bude si chcieť všetko overiť. Takíto ľudia chcú mať všetko pod kontrolou a ak sa nepodvolíte ich vôli, dajú vám to poriadne pocítiť.

Sebecký človek

Pozor by ste si mali dávať aj na sebeckých jedincov, keďže v hádke s nimi jednoducho nikdy nevyhráte. Nie sú ochotní pozrieť sa na situáciu z iného uhla pohľadu, vidia len svoje hľadisko, svoju pravdu a nič iné jednoducho nepripustia. Empatiu od nich nečakajte.

Alkoholik

Niekedy sa v človeku ozve záchranársky komplex a máme pocit, že alkoholika zmeníme k lepšiemu. To sa však nestane a odborníci varujú, že závislý človek jednoducho nie je schopný úprimnosti ani voči vám, ani voči sebe.

Foto: unsplash

Prehnane blízky vzťah s rodinou a s bývalými

Medzi zdravým a toxickým vzťahom je tenká hranica a psychológovia varujú, že s človekom, ktorý ju prekročil, jednoducho byť nechcete.

Ako spomínané typy ľudí rozoznáte? Samozrejme, na prvý pohľad to vo väčšine prípadov nie je možné, je však niekoľko varovných znamení, ktoré vám napovedia, že by ste sa radšej mali držať ďalej. Jedným z nich sú napríklad prehnane romantické gestá príliš skoro alebo to, ak daná osoba neustále spomína svojho bývalého partnera.

Keď takého človeka stretnete, nesnažte sa ho napraviť. Takto totiž zdravý vzťah nefunguje. Ak máte pocit, že daný človek nie je pre vás vhodným partnerom, jednoducho sa pohnite ďalej. Sami totiž nemáte šancu zbaviť alkoholika závislosti ani nezmeníte povahu narcistickej osoby.

Pozri aj: Kedy je to „zdravé“ a kedy už nie? Toto je 10 znakov, že pri sebe máte chorobného žiarlivca

thisisinsider
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov