Laura Birksová je spisovateľka v New Jersey. Mamička 4- ročných dvojčiat sa rozhodla napísať otvorený list, ktorý primárne venovala svojmu manželovi.

Laura napísala tento list z dôvodu, že svojmu drahému chcela vysvetliť pre čo už nieje tou ženou, ktorú si kedysi vzal. Všetky tie prebdené noci s deťmi a nekonečné domáce práce, ktoré vyplývali z jej pozície matky, ju zmenili nielen ako človeka, ale aj ich vzťah.

Článok pokračuje pod videom ↓

Môj drahý manžel,

Je mi to ľúto.

Je mi ľúto, že si bol zanedbaný posledné štyri roky. Je mi ľúto, že tvoje potreby sú druhotné. Uisťujem ťa, že si stále medzi mojimi prioritami, len už nie viac na prvom mieste.

Viem, že máš svoje potreby, priania, sny a túžby. Ak ti poviem, že chcem byť tvojou oporou, tak to myslím vážne. Viem, že ťa unavujú moje neustále výhovorky, že som unavená, bolí ma hlava, alebo mi akurát vadí keď zachrápeš. Ver mi, prajem si aby som mala toľko energie, koľko pred piatimi rokmi. Alebo aspoň toľko ako pred dvoma týždňami keď som desaťkrát vyprala a to všetko aj vyžehlila a odložila do skríň. Samozrejme, ty si to nevidel pretože som ťa nechala pospať si.

Viem, že niektoré dni to vyzerá ako keby sme boli len obchodní partneri. A máš pravdu. Niektoré dni, ba dokonca týždne tak naozaj vyzerajú. Vedz, že by som chcela lepšie pre nás, pre naše manželstvo. Pretože my spolu sme naozaj dobrá dvojica.

Problém je, že môj život, môj mozog a moje telo je zahalené statusom matky našim dvom chlapcom, ktorí vyzerajú presne ako ty. Dokonca aj keď zaspali a my sediac na gauči pozeráme film, môj mozog je nastavený na ostražitosť matky.

Myslím na zajtrajšok, na to čo bude o 10 rokov. Rozmýšľam, či máš pripravené oblečenie na zajtra do roboty. Mám obavy o peniaze, míľniky a mlieko. Máme dosť mlieka? Neviem vypnúť „mód matky“. Je to to, kým som. A je to fyzicky, emocionálne a psychicky vyčerpávajúce.

Nechcem aby si si myslel, že už nie si pre mňa tak dôležitý ako kedysi. Bez teba by som nemohla žiť tento život a ani by som nechcela. Ale jednoduchou skutočnosťou je to, že si dospelý a vieš si veci urobiť sám pre seba. Áno, môžeš voliť a urobiť si obed. Môžeš šoférovať auto a vieš si vybaviť termín u lekára.

Keď prídeš domov z roboty, nanešťastie, vidíš moju najhoršiu stránku. Našim deťom dávam tú najlepšiu. Ale je tu malé tajomstvo: Niekedy, niektoré dni, tu proste nieje najlepšia stránka. Proste neexistuje.

Nemôžem sa starať o tvoje zdravie, o zdravie chlapcov, o zvieratá a o seba.  Kto ostane zanedbaný? Nie ty. Nie naše deti, alebo zvieratá. Keď poviem, že sa necítim dobre, alebo som nespala, bolo to preto lebo som sa nestarala o seba.

Áno. Povieš mi aby som išla k lekárovi, jedla lepšie a pila viac, ale ja som na poslednom mieste. Ja som ten človek, ktorý dáva. Len ja to viem urobiť.

Mám starosti o tvoju nespavosť, alergie a bolesti kolena. Mám starosti o Alexove vyrážky a Benovu nádchu. Beriem na vedomie stav uší nášho psa a koľko bude stáť návšteva veterinára.

Keď pomyslím na to všetko, začínam mať starosti o špinavé akvárium v ktorom treba vymeniť vodu. Vždy len pridávam na nikdy nekončiaci zoznam vecí, ktoré mi budú robiť výčitky každú noc keď zaspávam. Nič z tohto nieje tvoja vina. Neobviňujem ťa, alebo si prajem aby si bol odlišný.

Robíš neuveriteľné veci pre našu rodinu. Pracuješ ťažšie ako hocikto koho poznám. Staráš sa o ľudí viac, vrátane mňa, ako hocijaký človek. Ľúbim ťa vždy viac, keď vidím ako pomáhaš niekomu aj keď vieš, že pomoc z tej druhej strany nikdy nepríde. Si ten najlepší, najviac milujúci otec pre naše deti. Je tu predsa dôvod pre čo plačú keď odchádzaš do roboty. Si ich vzorom a tá myšlienka my napĺňa láskou a pýchou.

Nie som tá žena, ktorú si si zval pred 11 rokmi. Zmenila som sa v manželku, matku, priateľku a manažérku domácnosti. Som chyžná, kuchárka a domáca. Som zlepšovač nálady a knižnica. Som sestrička vo dne a v noci.

Nezmenila by som nič z toho. Nechcem iný život. Ľúbim ťa a ľúbim život, ktorý sme si vytvorili. Ale už nie som tá spontánna, pivo pijúca, sexy zlá žena, ktorú si vtedy stretol. Som matka. A to je všetko čím som.

S láskou,

Tvoja manželka.

babskeveci.sk (Bianka)inspiremore.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov