Každý človek si iste rád dopraje slastný spánok a ponorí sa do ríše snov po namáhavom dni.

Výnimkou sú však prípady, keď nás v noci poriadne potrápia nočné mory. Budíme sa vystrašení, zmätení a lapáme po dychu. Takéto nepríjemné „nočné filmy“ premietajúce sa v našich hlavách nám potom vedia pekne znechutiť vstávanie. Často na strašné výjavy zo snov nevieme zabudnúť aj celé dni a neustále sa k tým mrazivým zážitkom v mysli vraciame. Prečo vlastne máme nočné mory a čo môžu znamenať?

Článok pokračuje pod videom ↓
sny 1
gaumont.fr

Nočné mory potrápili hádam už každého z nás. Môže ísť o hrôzostrašné výjavy ale i nepríjemné sny o nevere partnera, strate blízkych alebo zrade. Vtedy začneme byť podozrievaví, máme obavy, či sen nepredpovedal budúcnosť a pripisujeme mu veľkú váhu. Takéto sny sú však často len zrkadlom našich vnútorných strachov, ktoré sú neopodstatnené. Naše podvedomie nám prostredníctvom snov nepremieta skutočnosť ale šifruje akési nápovedy. Ak sa naučíme byť dostatočne vnímaví, môžeme ich využiť vo svoj prospech.

Výcvik v spánku

Ľudská myseľ je perfektným „strojom“, ktorý neustále udivuje vedcov celého sveta. Funguje dokonale, čoho príkladom je aj fenomenálna stratégia akéhosi výcviku, ktorý sa odohráva počas spánku. Nočné mory nám totiž pomáhajú vyrovnať sa so stresovými udalosťami. Mozog vníma tieto sny ako potencionálne situácie, ktorými nás pripravuje na možné nebezpečenstvo, či nepríjemné zážitky v reálnom živote. Po prebudení nám ostanú spomienky a my si scenár prehrávame znova a znova, čím vyvodzujeme určité závery. Takto nás naša myseľ pripravuje na situácie, ktoré môžu reálne prísť a aj keď o tom nevieme, sme na nich lepšie pripravení a zvládame ich s menším napätím. Skvelá taktika, čo poviete?

sny 2
foxmovies.com

Buďte vnímavejší

Počas rušných dní a pracovného zhonu si často nevšímame problémy, ktoré sa pomaly nahromadia. Každodenné starosti a povinnosti plne zamestnávajú naše vedomie, no podvedomie si všetko poctivo ukladá. Ak náš vnútorný svet potrebuje naliehavú pozornosť, podvedomie, ktoré je citlivejšie a otvorenejšie ako vedomie nám vysiela signály, ktoré môžu mať charakter nepríjemných snov. Ak nie sme k sebe dostatočne vnímaví, nočné mory sa zvyknú opakovať s rovnakým motívom ako výstraha. Pokiaľ dokážeme dešifrovať, čo sa nám naše podvedomie snaží naznačiť, nočné mory prestanú. Môže to byť prílišný stres, vyčerpanie alebo si len k telu pripúšťame zákernú osobu, ktorá z nás istým spôsobom vysáva energiu. Naša myseľ to vníma a v snoch dvíha varovný prst.

sny 3
filmstiftung.de

Zrkadlo zdravotného stavu

V prípade, že sú vaše nočné mory príliš desivé a vyskytujú sa aj viac krát mesačne, mali by ste zbystriť pozornosť. Veľa krát práve takéto desivé sny môžu signalizovať problémy so zdravím. Naša duševná pohoda môže byť nahlodávaná tým, že sa nevieme preniesť cez traumatizujúcu udalosť alebo nám nejaká situácia veľmi ublížila. Mozog aj takto vysiela signály, ktoré upozorňujú na pošramotenú psychiku a v tomto prípade je často vhodné vyhľadať psychológa, ktorý sa vie dostať ku koreňu problému a nájsť vhodné riešenie.

Podľa vyjadrení vedcov majú nočné mory najčastejšie neurotickí pacienti. V ich snoch sa objavuje bezradnosť, bezmocnosť a cítia sa stratení v neznámom prostredí.

Nemusí však ísť len o našu duševnú pohodu. Keďže psychické i fyzické aspekty úzko súvisia, opakované nočné mory môžu byť i fyziologického pôvodu. Napríklad časté nepríjemné sny o dusení, či škrtení, môžu byť predzvesťou astmatických záchvatov.

Čo znamenajú sny?

Pád môže znamenať strach zo stratu kontroly nad životom. Takéto sny mávajú ľudia, ktorí sa príliš upínajú na povinnosti a desia sa zlyhania. Čo teda robiť? Ak je vám tento prípad známy, mali by ste sa naučiť prenechať zodpovednosť aj iným. Nevysiľujte sa neustále kvôli pocitu, že veci zvládnete najlepšie jedine sama. Začnite ľuďom dôverovať. Skúsiť môžete aj rôzne relaxačné techniky.

sny 4
disney.com

Prenasledovanie často znamená našu skúsenosť s trápením, či násilím, ktoré môže mať svoje počiatky aj v ranom detstve. Sen, v ktorom nás niekto neustále prenasleduje môže byť výsledkom hlbokých zranení, na ktoré sme už možno aj dávno zabudli, no podvedomie ich má neustále uložené.

Iným výkladom takejto nočnej mory môže byť aj fakt, že prenasledovateľom je časť vašej osobnosti, ktorú nechcete prijať a uznať. V tomto prípade je nutné pochopiť, pred čím utekáme a prijať aj svoje tienisté stránky. Je možné, že tento sen je výsledkom túžob alebo prianí, ktoré v sebe potláčame, hanbíme sa ich priznať alebo si ich nie sme vedomí. Ak sa napríklad žene sníva, že ju prenasleduje násilník, pravdepodobne nemala v svojom živote dostatok mužskej pozornosti, ktorá jej chýba.

Vražda. Ak vás prenasledujú sny, v ktorých chcete niekoho zabiť, pravdepodobne v sebe máte hnev, napríklad na partnera. Tento hnev v sebe potláčate a navonok neprejavujete. Možno si ani plne neuvedomujete príčiny svojho hnevu. Skúste sa nad možnými príčiname poriadne zamyslieť.

sny 5
millenniumfilms.com

Iným prípadom je sen, v ktorom sa snažia zabiť vás. Môže byť výsledkom sklonov k agresii voči sebe samému. takéto sny mávajú ľudia, ktorí v detstve nemohli otvorene vyjadriť svoj hnev, či nesúhlasný názor a museli sa držať stranou. Tento hnev bol dlhodobo potláčaný a hromadený a nakoniec sa tieto negatívne emócie obrátili proti nim samým. Nájdite v sebe tieto zárodky a vyrovnajte sa s negatívnym postojom. Odpustite, zabudnite a nechajte zo seba tieto nepríjemné pocity odplávať. Je lepšie ventilovať pocity behom, či aktivitou v posilňovni ako si ich v sebe ukladať.

Pozri aj: SZONDIHO TEST OSOBNOSTI, KTORÝ ODHALÍ VAŠE POTLÁČANÉ SKLONY, NO AJ PROFESIU VHODNÚ PRE VÁS

babskeveci.sk (Jana L)adme.ru
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov