Albert Einstein sa do histórie zapísal ako jeden z najväčších géniov ľudstva.

Je samozrejme logické, že keď sa vydáte do Louvru, chcete vidieť Mona Lisu. Ak idete do Historického múzea, chcete si pozrieť poznámky Alberta Einsteina. Až na to, že o nich mnoho ľudí nevie, kým o Mona Lise vedia všetci. Aj keď nejde o umelecké dielo v pravom slova zmysle, len si pomyslite na to, že tie machule kedysi kriedou napísal vlastnoručne práve Einstein.

Článok pokračuje pod videom ↓

Pod jeho rukou sa aj obyčajná tabuľa zmenila na majstrovské dielo a svedectvo čírej geniality. Tabuľa, na ktorú písal poznámky sám Einstein, je jedným z najväčších lákadiel univerzity v Oxforde, konkrétne historického múzea.

Kurátor múzea, Dr. Jim Bennett sa vyjadril, že tabuľa sa stala akousi ikonou. Einstein ovplyvnil moderný svet natoľko, že ľudia chodia jeho poznámky obdivovať rovnako, ako veriaci chodia na pútnicke miesta či do chrámov. Aby sa tabuľa uchovala v pôvodnom stave, je zarámovaná a má svoje špeciálne miesto v suteréne múzea.

Napriek tomu, že tabule sú vyrobené na to, aby ich niekto popísal, zmazal a opäť popísal, obsah tejto tabule ostal nezmenený a zachovaný od čias, kedy v roku 1931 Einstein ukončil svoju prednášku na Oxforde. Vzhľadom na to, že svoju teóriu relativity publikoval vedec už v roku 1916, v roku 1931 bol už váženým vedcom a celebritou. Ktokoľvek teda zabránil, aby bola tabuľa zotretá, zrejme urobil dobre.

Albert Einstein's chalkboard!

Gepostet von Wandergrin am Donnerstag, 16. März 2017

Aj keď je jasné, že ide o zaujímavú súčasť histórie, na prvý pohľad by vám poznámky na tabuli zrejme veľa nepovedali. Nič si z toho nerobte, hovoríme predsa o Einsteinovi. To je ako keby sa obyčajný žiak strednej školy chcel pustiť do debaty o čiernych dierach so Stephenom Hawkingom.

Jeden zo študentov objasňuje, že na tabuli sú pomocou vzorcov vyjadrené hodnoty rozpínania sa vesmíru, hustota, rádius a aj vek vesmíru. V poslednom riadku Einstein napísal, že vesmír je starý 10 (alebo 100) miliárd rokov, čo je zaujímavé vzhľadom na to, že dnes sa vek vesmíru odhaduje na 15 miliárd rokov.

Tridsiate roky boli, čo sa vedy týka, veľmi zaujímavé. Vedci vrátane Einsteina sa pokúšali dať odpovede na zložité otázky týkajúce sa kozmológie aj pomocou teórie relativity a astronomických údajov, ktoré boli v tej dobe k dispozícii. Už vtedy si ľudia uvedomovali, aké majú Einsteinove objavy hodnotu a tá časom len narastá.

Jeden z pracovníkov múzea, Stephen Johnston, sa pre BBC vyjadril: „Je to tak trochu ako mať tu uložené kosti svätca v katedrále. Ľudia prichádzajú, aby zažili ten pocit jeho prítomnosti. Tabuľa im dáva pocit, že sú s Einsteinom v jednej miestnosti.“

Einstein's chalkboard at Oxford University!

Gepostet von Abby Green am Sonntag, 25. Juni 2017

To, akú majú Einsteinove poznámky hodnotu, dokazuje aj fakt, že len nedávno sa za vyše milión eur na dražbe predali dva vlastnoručne písané lístočky, ktoré kedysi daroval poslíčkovi.

Pozri aj: Albert Einstein poslal v roku 1915 list svojmu 11 ročnému synovi. Jeho odkaz by si mal zobrať každý k srdcu

curiosity
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov