Foto: Photo by Burst on Unsplash

Sila vôle je užitočná v mnohých aspektoch každodenného života.

Nezaobídete sa bez nej či už potrebujete dlhšie ostať sústredení v práci alebo odolať nejakej sladkosti. Doteraz panoval názor, že sila vôle je obmedzená a ak človek dosiahne isté hranice, nemôže ich prekročiť. Vedci však prichádzajú s novými zisteniami, ktoré nejedného z vás potešia.

Článok pokračuje pod videom ↓

Modrý oblek, sivé tričko

Psychológ menom Roy Baumeister sa pred časom preslávil vďaka jednej zo svojich kníh myšlienku, že sila vôle je obmedzená, podobne ako fyzická sila. Vraj sa nemôže využívať do nekonečna, lebo po nejakom čase sa jednoducho vyčerpá. Práve preto sa tí najvplyvnejší ľudia snažia obmedziť svoje každodenné rozhodnutia na minimum, napríklad, Barack Obama nosí vždy obleky takej istej farby a Mark Zuckerberg má zas na sebe vždy sivé tričko. Ráno tak musia učiniť o jedno rozhodnutie menej a ušetria si trochu energie na iné rozhodnutia.

Foto: unsplash

O jedno rozhodnutie menej

Barack Obama sa údajne vyjadril, že sa nechce každé ráno zdržiavať rozhodovaním o tom, čo si v daný deň oblečie a čo bude jesť na raňajky, potrebuje totiž priestor a energiu pre iné, dôležitejšie rozhodnutia. Teória, ktorá o tomto pojednáva, sa nazýva teória vyčerpania ega a jej podstatou je práve množstvo rozhodnutí, ktorých sme schopní. Ak chceme rozhodovať vo veľkých veciach dobre, mali by sme podľa nej upustiť od rozhodovania o drobnostiach, aby sme sa zbytočne nezaťažovali.

Pokus o vyvrátenie teórie

Aj keď táto teória možno dáva zmysel, najnovší výskum jej platnosť popiera a hovorí, že aj keby Obama každé ráno postával pred skriňou a rozhodoval sa medzi modrou alebo čiernou košeľou, jeho ostatné rozhodnutia by to nijak neovplyvnilo.

Štúdiám, ktoré sa týkajú vyčerpania ega, sa vedci venujú už niekoľko rokov, dôkazom čoho je štúdia uverejnená v časopise Plos One v roku 2014 a ďalšia len nedávno. Aj keď sa ešte psychológovia z rôznych odborov nedohodli na presnom závere, myslia si, že ego sa rozhodovaním nevyčerpáva ale vôľa človeka je závislá od jeho postoja k rôznym situáciám. Ak si teda myslíte, že sila vašej vôle je nekonečná, zrejme máte pravdu.

Foto: unsplash

Zvládnete to

Ak si jedinec myslí, že je vôľa je pevná, je šťastnejší, ľahšie dosahuje svoje ciele a v nižšej miere ho ohrozuje syndróm vyhorenia. Podobný záver sa však netýka len vôle, ale aj stresu. Psychologička zo Stanfordu, Kelly McGonigalová si myslí, že aj zvládnutie stresu závisí od nášho postoja. Nech je situácia akokoľvek ťažká, ak veríte, že ju zvládnete, je pravdepodobné, že sa tak ozaj stane. Ak dokážete zmeniť svoje myšlienky týkajúce sa danej situácie, dokážete zmeniť aj reakcie svojho tela.

Nezabudnite teda, správanie nášho tela závisí od našej mysle a naopak, ak sa správne naladíte, zvládnete toho omnoho viac, ako by ste si možno mysleli.

inc
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov