foto: commons.wikimedia.org

Vieš, kde je druhý najvyšší vrch na svete? Nie, nepozeraj na mapu Himalájí, pozri sa trochu západnejšie smerom k Pakistanu, kde susedí s Čínou. Legendárna a zároveň najťažšia osemtisícovka na svete K2!

K2 (8611m) leží v pohorí Karakoram a je teda najvyššou horou mimo Himalájí. Čo ťa určite zaujme je fakt, že sa tu odohralo zo všetkých 14 osem tisícoviek najviac neúspešných výstupov na vrchol. Je to dané aj tým, že svahy sú oveľa strmšie. Vrchol K2 sa oveľa viac vypína nad ostatnými vrchmi ako je to povedzme u Mount Everestu a preto sa tu mení veľmi rýchlo počasie.

Prvému človeku, ktorému sa podarilo úspešne vyliezť dvakrát na vrchol jednej z najťažších osem tisícoviek bol Jozef Rakoncaj (1983 a 1986).
Prvým Slovákom, ktorý vystúpil na vrchol K2 bol Peter Božík v roku 1986. Bol jedným zo sedemčlennej poľskej expedície pod vedením Januszom Majerom. Ich výstupová trasa juhozápadným pilierom dostala už predtým názov Magická línia. Nazval ju tak legendárny Talian Reinhold Messner, ktorý si ju vybral v roku 1979. Túto cesta, ktorú Messner nazval príliš obtiažnu, docenila až neskôr história.

K2, on the way to BC

Až do roku 2012 sa žiadnemu Slovákovi nepodarilo vystúpiť na vrchol jednej z najťažších 8 tisícoviek. To sa nakoniec podarilo v spomínanom roku Petrovi Hámorovi, ktorý však vyšiel oproti Božíkovi takzvanou klasickou cestou.

Na K2 sa dodnes podarilo dodnes vystúpiť cez 330 ľudí a 60% z nich nepoužilo kyslík. Je to preto, že sa tu nerobia tak v masovom meradle komerčné výstupy ako pri Mount Evereste a oblasť zostáva viac menej „len“ pre horolezcov.

Nie, neleziem hore, na to nemám, ale idem do základného tábora K2, ktorý leží vo výške 5400 metrov. A prečo ma to sem láka? Bol som niekoľko krát v Nepále a spravil treky k Everest, Annapurne…, ale všade to už je krásne predpripravené. Všade máš hotelíky, reštaurácie či informačné centrá. Tým nechcem znižovať krásu a jedinečnosť trekov v Nepále. Len mne osobne chýbal ten pocit, ako keď išli prvé expedície k najvyšším horám sveta. A práve trek do základného tábora K2 ním je. Všetko si musíš pekne niesť zo sebou. Spíš v stane, kúpeš sa v horských potokoch a mobilný signál v tomto kúte sveta je neznámy pojem. Proste tu neoklameš nič a musíš sa spoliehať len čisto na seba a svoje sily.


https://www.instagram.com/p/Bk-xBwdAhzo/?hl=sk&taken-by=travelistan.sk
Takisto sa teším na prechody cez ľadovec Baltoro, hlboké údolia či prechody cez dravé rieky. Perličkou bude aj prejazd cez legendárnu cestu Karakorum. Ide o slávna a strategickú cestu v celkovej dĺžke 1 300 km, ktorá bola postavená v roku 1966 a bola vyhlásená za moderný 8 div sveta aj kvôli technickým problémom a obťažnosti. Kopíruje slávnu hodvábnu cestu a spája mestá Islamabad a čínsky Kašgar. Karakorum highway je krásnym zážitkom, a to nielen v pakistanskom meradle. Nikde vo svete nie si tak blízko k sedemtisícovkám, ľadovcom, hlbokým údoliam a dobrodružstvám, ako tu. Môžete o nej počuť stokrát, ale v skutočnosti je ešte krajšia ako sa hovorí.

foto: commons.wikimedia.org

Tento piatok vyrážam na 3 týždňovú cestu do Pakistanu a K2. Sledujte na instagrame Interezu storíčka, ktoré ťa prenesú k zasneženým sedem tisícovkám a chladným ľadovcom. Samozrejme nebudem stále na signále, ale vždy keď sa podarí, budeš medzi prvými, ktorý uvidí krásu menom K2 a jeho ,,kumpánov“ v pohorí Karakorum.
Ak ťa zaujíma presný rozpis treku a koľko taká expedícia stojí, pozri si podrobný článok na travelistan.sk.

Martin Navrátil precestoval viac ako 160 krajín sveta. Jeho blog Travelistan.sk je zdroj základných informácií pre všetkých cestovateľov
Uložiť článok

Viac článkov