Všetkým je nám jasné, že nie je možné natočiť film tak, aby úplne verne kopíroval knižné dielo.

Treba však brať ohľad na to, že film a kniha sú predsa len iné médiá a to, čo vyznie dobre v knižke, vo filme už až natoľko nemusí. Zmeny sú občas nevyhnutné. Navyše, mnoho ľudí, ktorí si pozrú film, si knihu predtým neprečítali a úpravy im teda až tak neprekážajú. Ak si však niekto pred filmom prečíta knižku, zmeny v deji môžu byť doslova tŕňom v oku.

Článok pokračuje pod videom ↓

Tom Bombadil

V istej časti knihy o Spoločenstve prsteňa Frodo a jeho priatelia narazia na postavu menom Tom Bombadill. Tom je najstaršou bytosťou v Stredozemi a prsteň nad ním nemá moc. Aj keď je to zaujímavá postava, tvorcovia ju do filmu nezaradili, keďže ju nepovažovali za dôležitú pre dej.

~The Lord of the Rings~Tom Bombadil & Frodoputting on the ringCredit to the artist

Gepostet von Gustavo Figueroa am Mittwoch, 22. November 2017

Peeta príde o nohu

Ak ste niekedy videli, alebo čítali Hry o život, viete, že Peeta si vážne poranil nohu. V knihe mu museli nohu amputovať a nahradili ju protézou, vo filme sa však zázračne uzdravil. Okrem toho vo filme nenájdete ani scénu, ktorá opisuje, ako Kapitol využíva mŕtvoly detí na to, aby z nich vyrobila mutantov.

Gepostet von The Hunger Games am Montag, 14. Dezember 2015

Zlatý kompas

Zaujímavé je, že film zmenil doslova celý záver deja, ktorý sa odohrával v knihe. Varujeme vás, ak ste Zlatý kompas nevideli alebo nečítali, no máte to v pláne, ďalší riadok radšej preskočte. Lyrin najlepší priateľ Roger totiž zomiera a Lyra sa napokon s Panom vyberie cez portál do inej dimenzie.

Zabijak Pinocchio

Iste si pamätáte, že Pinocchio mal kamaráta – hovoriaceho cvrčka. V pôvodnej knihe sa však cvrček konca deja nedočkal, pretože ho Pinocchio zabil kladivom. Aj keď cvrček vedel byť niekedy otravný, chápeme, že tvorcovia s Disney sa rozhodli túto časť príbehu trochu pozmeniť.

This calls for a celebration! Watch Disney Publishing Artist Jeff Thomas show you how to draw Pinocchio: http://di.sn/60068TUyn

Gepostet von Pinocchio am Dienstag, 7. Februar 2017

Harry Potter

Čo sa Harryho Pottera týka, v knihách je veľa dobrých scén, ktoré sa však do filmov bohužiaľ nemali šancu dostať. Napríklad oslava dňa úmrtia takmer bezhlavého Nicka, smrť Petra Pettigrewa alebo scény, kde mali k sebe Giny a Harry naozaj blízko. Okrem toho sa nedozvieme veľa ani o Hermioninom spolku SOPLOŠ a filmári tak prekazili čaro prvého bozku, ktorý padol medzi Ronom a Hermionou. V knihe sa pobozkali preto, lebo Ron konečne dokázal, že je čarodejník, ktorý sa jednoducho nenechá utláčať proletariátom, zatiaľ čo vo filme sa pobozkali skôr preto, lebo sa obaja báli.

Jsem jediná, kdo nemá ráda Rona Weasleyho? 😂😂#Yamiro

Gepostet von Harry Potter (SK&CZ) am Mittwoch, 9. August 2017

Čo sa dialo vo knihe TO?

Horor TO patrí medzi tie najaktuálnejšie a najviac rozoberané počiny. Keď Klub Lúzrov v knihe porazí desivého klauna Pennywisea, zmiznú v temných zákutiach kanálov. Beverly si myslí, že všetky deti opäť zjednotí tak, že usporiada orgie. V tomto prípade si myslíme, že to môžeme filmárom odpustiť, keďže vidieť na plátne či na obrazovke, ako sa konajú detské orgie, nechce asi nikto.

Gepostet von Pennywise am Dienstag, 28. März 2017

Aká je vaša obľúbená knižná scéna, ktorá sa vo filme neobjavila?

Pozri aj: Toto je 13 hororov, ktoré boli nakrútené podľa skutočných udalostí. Dokážete si ich teraz pozrieť ešte raz?

bustle
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov