Pokiaľ ide o financie, napriek pokročilej dobe mnohým ľuďom chýba znalosť o tom, ako s nimi zaobchádzať.

Na internete však už nájdete množstvo článkov o tom, ako si čo najviac zarobiť, ako ušetriť, ako čo najlacnejšie nakúpiť, či ako byť finančne nezávislým človekom. Väčšina z nás však články len prelistuje a žije rovnakým životným štýlom ako doteraz. Pár rád navyše sa však vždy zíde. Čo teda ne/robiť, ak chceme byť finančne nezávislí?

Článok pokračuje pod videom ↓

Oči na stopkách

Väčšinou sa rôznymi spôsobmi snažíme kontrolovať svoje výdavky. V obchodoch počítame všetky drobné, píšeme si denník s výdavkami a ak náš partner nie je rovnako oduševnený, hneváme sa. Je síce dobré, ak sa človek snaží ustrážiť si to, na čo všetko míňa, netreba však zabúdať ani na príjem. Ak máte nejaký mesačný plán, bolo by vhodné po výplate odložiť si 10 percent na účet a so zvyškom naložiť podľa predstáv a plánov. Nebudete si tak musieť takpovediac uťahovať opasok a pomaly si našetríte.

Ilúzia bohatstva

Šetriť sa síce dá rôznymi spôsobmi, v niektorých prípadoch je však dobré radšej investovať. Ak si kúpite niečo lacné, čoskoro to bude vyžadovať opravy alebo náhradu a to sú len ďalšie výdaje. Ak si napríklad kúpite lacný vysávač, čoskoro možno budete musieť investovať do opráv. Takýmto spôsobom v konečnom dôsledku neušetríte, ale opäť budete žiť od výplaty k výplate. Snažte sa hľadieť aj na opačnú stránku a namiesto extrémnych šetriacich opatrení hľadať možnosti, ako svoj príjem zvýšiť.

pexels.com

Čo je moje, je aj tvoje

Rodiny často žijú tak, že majú spoločné účty, majetok je napísaný na manžela a aj kasu drží pod palcom on a manželke prideľuje financie na denné potreby. Každý člen rodiny je teda od niekoho finančne závislý. Rodinné úspory sú síce skvelý nápad, každý má však aj svoje vlastné záujmy a potreby.

Sebaobetovanie

Istý britský sociologický výskum ukázal, že nezadané ženy na tom boli finančne lepšie, ako zadané, a to aj napriek tomu, že ich príjem bol rovnaký. Možno aj vy ste si pomysleli, že je to logické, keďže zadaná žena investuje radšej do domácnosti, ako by mala urobiť radosť sebe. Vo výskume však rozdielne dopadli muži. Či už boli zadaní alebo nie, vždy mali po ruke nejaké úspory.

Odopieranie si

Predstavte si, že vás vaša kamarátka pozvala niekam do peknej reštaurácie, alebo vás kolegovia požiadali, aby ste prispeli na vianočný večierok. To môže mať na úspory neblahé následky, vždy však existuje riešenie. Napríklad ak poviete, že sa snažíte na niečo si ušetriť a nemôžete minúť celé svoje úspory, nemôžete tým nič pokaziť. Ľahšie sa to síce hovorí, ako uvádza do skutočnosti, no nemôžete míňať bezhlavo len preto, aby ste niekomu vyhoveli.

pexels.com

Impulzívne nakupovanie

Ženy neraz zaháňajú smútok v nákupných centrách, najmä v období, keď na nás z každej strany vyskakujú nejaké zľavy. Radosť z novo kúpenej veci však vydrží v priemere 37 minút a ľahko sa z obyčajných nákupov pre radosť stane závislosť. Je dobré raz za čas si urobiť radosť, nie však nakúpiť všetko, čo vidíte v danom momente, lebo je to dobrá kúpa. Môže ísť len o premyslený marketingový ťah. Okrem toho, ako sme už spomenuli, lacné spotrebiče si budú žiadať len ďalšie investície. Premyslite si, čo potrebujete a nakupujte múdro.

Máte aj vy nejaký trik? Podeľte sa s oň nami v komentároch.

Pozri aj: Pravidlo troch dní: Bola som na mizine, nemohla som si nič kúpiť a mala som dlhy. Vďaka nemu sa všetko zmenilo

brightside
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov