Meno Lewis Caroll vám je určite známe, minimálne zo školských lavíc. Vedeli ste však, že Alica nebola len výmyslom?

Štvrtého júla 1862 mladý matematik menom Charles Dodgson, známejší pod menom Lewis Carroll, nastúpil na loď s malou skupinkou svojich známych a priateľov. Plánovali stráviť deň piknikom a popíjaním čaju na brehu rieky, spolu s troma dcérami Carrollovho dobrého priateľa Harryho Liddela: 8 ročnou Edith, 10 ročnou Alice a 13 ročnou Lorinou. Aby Carroll mladé slečny zabavil, vyrozprával im podivný príbeh plný fantastických tvorov a hlavnej postave dal meno Alice.

Článok pokračuje pod videom ↓
brainpickings.org

Ako ste si iste domysleli, hlavná postava bola inšpirovaná práve malou Alice Liddelovou, ktorá Carrolla poprosila, aby jej príbeh napísal a poslal. Čoskoro jej skutočne poslal rukopis s názvom Alicine dobrodružstvá pod zemou.

brainpickings.org

Carrollov rukopis sa dostal aj k jeho idolovi, Georgovi McDonaldovi, ktorý mal najlepší spôsob na to, ako zistiť, či bude príbeh úspešný. Prečítal príbeh svojim deťom a tie si ho okamžite zamilovali. Carroll teda pripravil svoj príbeh na publikáciu a pozmenil mu názov na ten, pod ktorým ho poznáme aj dnes: Alice´s Adventures in Wonderland (teda Alica v krajine zázrakov). Navyše, pridal do deja príbeh bláznivého Klobučníka na čajovom večierku a postavu Mačky Škľabky. To spôsobilo, že rukopis bol dvakrát taký dlhý ako pôvodná verzia. Viete si však predstaviť príbeh Alice bez Klobučníka a miznúcej Mačky Škľabky?

brainpickings.org

V roku 1865 John Tenniel Carrollov príbeh doplnil ilustráciami a príbeh prvýkrát oficiálne uzrel svetlo sveta. Ilustrácie Alice sa však nepodobajú na Alice Liddelovú, ktorá mala krátke hnedé vlasy a ofinu. Carroll totiž poslal Tennielovi fotografiu svojej priateľky Mary Hilton Badcockovej, ktorá mala slúžiť ako model. Či sa však týmto Tenniel riadil, je otázne. Carroll si myslí, že postava, ktorú Tenniel ilustroval, mala príliš veľkú hlavu a príliš malé chodidlá.

brainpickings.org

Aj keď sa povráva, že Lewis Carroll trpel závažnými migrénami a príbeh o Alici, ktorá nasledovala bieleho králika do Krajiny zázrakov je výplodom jeho fantázie a dôsledkom halucinácií, nedá sa poprieť, že má svoje čaro. Nech už zohrala pri vzniku príbehu malá Alice Liddelová akúkoľvek úlohu, príbeh sa stal slávnym a obľúbeným na celom svete. Poznajú ho deti aj dospelí a filmové spracovanie nezaostáva. Ktorá z postáv si získala vaše srdce?

Pozri aj: 15 NAJKRAJŠÍCH FILMOVÝCH CITÁTOV, VĎAKA KTORÝM SA POZRIETE NA ŽIVOT INÝMI OČAMI

psych.sk (Petra Sušaninová), brainpickings
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov