Napriek tomu, že sme tvory inteligentné, stane sa, že občas prevládnu impulzy a emócie. Alebo by sme mohli povedať, že sú to práve emócie, túžby a ašpirácie, ktoré nás poháňajú vpred a robia z nás to, čo sme.

A napriek tomu, že máme nie jeden, ale hneď niekoľko „riadiacich systémov“, ktoré nám napovedajú, ktorý smer je práve ten správny, predsa sme len ľudia a máme právo sa pomýliť. Aj ten najmúdrejší človek na svete má právo na omyl. A napriek tomu, že si možno poviete, že nasledujúcich osem právd predsa musí mať v malíčku každý, stane sa, že na ne niekedy zabudnú aj tí najinteligentnejší ľudia. Viete, ktorých je tých osem právd?

Článok pokračuje pod videom ↓

Ak sa necítite byť pripravení, môže to byť dobrá vec

Príležitosti málokedy prichádzajú práve vtedy, keď sme na sto percent pripravení sa ich chopiť. Naopak, väčšinou zaklopú na dvere vtedy, keď si nie sme až takí istí svojou pripravenosťou, schopnosťami a vedomosťami ich zvládnuť. To však neznamená, že by sme ich mali ignorovať, kým opäť nadobudneme úplný pocit istoty. Práve tie príležitosti, na ktoré nie sme úplne pripravení nám dovolia emocionálne aj intelektuálne rásť. Tlačia nás k tomu, aby sme zo seba vydali to najlepšie, čo v nás je, aj keby to znamenalo vystúpiť zo svojej komfortnej zóny. Ak obetujeme svoje pohodlie, získame šancu na osobnostný rast. Ak teda chcete zmeniť svoj život k lepšiemu, mali by ste byť otvorení príležitostiam, aj keď sa práve necítite byť na sto percent pripravení.

pripravenosť
pixabay.com

Úspech aj neúspech idú ruka v ruke

Ľudia si často pojem neúspech vysvetľujú nesprávne. Prečo sa neúspechu tak veľmi bojíme? Je rovnako prirodzený, ako úspech. Neúspech neznamená nemôcť uspieť. V skutočnosti je to súčasť kolobehu úspechu. A úspech samotný by nemal byť hodnotený ako dosiahnutie nejakého vytýčeného cieľa. Úspech je stav mysle, a teda, každý jeden z nás môže byť úspešný.

úspech
pixabay.com

Skutky sú kľúčom k úspechu

Veľmi často môžeme počuť, že poznatky znamenajú moc. Ale mocou sú len vtedy, ak ich viete správne využiť. Je rozdiel ak niečo len viete, a ak to viete a zároveň dokážete svoje vedomosti aj zužitkovať. Napríklad, ak prečítate dvadsať článkov a kníh o tom, ako bojovať s prokrastináciou,  ale neurobíte nič preto, aby ste prekonali prekážku, nemusí to nič znamenať. Poznatky a inteligencia sú vám bez skutkov na nič.

skutky
pixabay.com

Aj chyba môže byť krokom vpred

Ak sa na chvíľku obzriete späť do minulosti, možno zistíte, že chyby, ktoré ste kedysi urobili, vás naučili niečo cenné. Prečo by sme sa teda mali báť chýb, ak nás robia silnejšími, múdrejšími a pomáhajú nám rásť? Každá jedna chyba, ktorú urobíte na ceste za svojim cieľom, vás k nemu privedie o krok bližšie. Je pravdepodobné, že najväčšia chyba, akej sa v živote dopustíte bude tá, že niečo neurobíte, pretože sa budete báť urobiť akúkoľvek chybu. Kvôli tomuto strachu vás neskôr môžu trápiť myšlienky na to, čo by mohlo byť keby…A čo je najdôležitejšie, keby nebolo chýb, nebol by možný ani progres. Ak sa teda cítite neisto, pozbierajte odvahu, spravte krok a uvidíte, čo sa bude diať ďalej.

progres
pixabay.com

Príliš veľa možností nás zdržiava v rozhodovaní

Žijeme v dobe, kedy máme k dispozícii nekonečne veľa možností na výber, pokiaľ ide o rozhodovanie týkajúce sa kariéry a cesty, ktorou sa chceme v živote uberať. A práve to nekonečné množstvo možností spôsobuje, že sme občas zmätení a nerozhodní. Marketingové štúdie dokázali, že ak má zákazník na výber z príliš veľkého množstva tovarov, nakoniec toho nakúpi menej. Ak sa nad tým zamyslíte, zrejme tiež uznáte, že je jednoduchšie vybrať si produkt z ponúkaných troch ako vyberať z tristo rôznych variácií a značiek toho istého produktu. Mnoho ľudí považuje výber z príliš veľkého množstva možností za nadmerne náročné a radšej to vzdá.

rozhodovanie
pixabay.com

Úspech neznamená nevyhnutne šťastie

Mnoho ľudí si myslí, že šťastní môžu byť len vtedy, ak dosiahnu všetky svoje ciele. Myslím si však, že každý deň sa môžeme rozhodnúť, či budeme šťastní, bez ohľadu na to, kde sa práve v tomto momente nachádzame na ceste za svojimi cieľmi. Ako inšpirácia vám môže poslúžiť kniha Mních, ktorý predal svoje Ferrari od Robina Sharmu. Hlavnou myšlienkou tejto knihy je, že nemusíte čakať na šťastie, kým si splníte sny. Hlavnou postavou je úspešný právnik, ktorý mal všetko, na čo si pomyslel, a napriek tomu nebol šťastným človekom. Základom je dokázať oceniť každý moment každého dňa a vážiť si kto ste a čo práve máte.

šťastie
pixabay.com

Aj keď niečo neradi robíte, stále v tom môžete byť najlepší

Hovorí sa, že ak chcete byť v niečom skutočne dobrí, musíte to mať radi a vložiť do toho dušu a srdce. Nie je to ale celkom pravda. Ak niekto obetuje čas a námahu, aby sa niečo naučil, môže v danej činnosti excelovať, napriek tomu, že nepatrí k jeho obľúbeným. Úspech v nejakej aktivite nie je ovplyvnený tým, či ju máte, alebo nemáte radi. Napríklad to, že neradi varíte, neznamená, že nedokážete uvariť skvelé jedlo.

činnosť
pexels.com

To, čo vidíme v iných, existuje v nás

Ak máme s niekým problém, môže nám to pomôcť naučiť sa niečo viac o nás samých. Môže nám to pomôcť zistiť, prečo nám niečo na inej osobe vadí. Napríklad, ak nám vadí niečia vlastnosť, je možné, že sami tú vlastnosť máme, snažíme sa ju potláčať a vidieť ju na niekom inom je frustrujúce. Poznatok, že to, čo vidíme v iných, je odrazom nás samých, nám môže pomôcť „rozuzliť“ naše nevyriešené problémy.

Ani Einstein, Bill Gates alebo Stephen Hawking nedosiahli všetko ľahko. Život každému kladie pod nohy prekážky, a je len na nás, ako sa k nim postavíme. Či vytrváme a zvolíme si šťastie a radosť z každodenných maličkostí, alebo sa do konca života budeme trápiť nad chybami a nesplnenými snami a nad tým, čo všetko by mohlo byť.

Pozri aj: 8 PREKVAPIVÝCH DÔVODOV, PREČO ÚSPEŠNÍ ĽUDIA NOSIA KAŽDÝ DEŇ TO ISTÉ OBLEČENIE

psych.sk (Petra Sušaninová) iheartintelligence.com
Všetko začína v tvojej hlave
Uložiť článok

Viac článkov