Ilustračné foto: Freepik

Prebytok mlieka vo svete Slovensku nepomôže.

Do konca tohto roka dôjde na Slovensku k poklesu ceny za surové kravské mlieko, čo súvisí s celkovým znižovaním cien v sektore mlieka na európskej úrovni. Slovenský mliečny sektor však nemôže kopírovať klesajúce ceny v európskom meradle, a to najmä z dôvodu konsolidačných opatrení.

Zhodnotila to Zuzana Nouzovská, generálna sekretárka Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ).

Konsolidácia brzdí pokles cien na Slovensku

Konsolidačné opatrenia vo forme zvýšených nákladov, poplatkov, odvodov a daní musia podľa nej mliekari premietnuť do svojich nákladov, čím sa zvyšuje ich finančná záťaž a znižuje konkurencieschopnosť v rámci domáceho a európskeho trhu. Ozrejmila, že slovenskí mliekari môžu garantovať jedine, že ceny mliečnych výrobkov sa nebudú zvyšovať, no aktuálne nie je priestor na ich znižovanie.

Ilustračná foto: TASR – Dano Veselský

Prebytok mlieka na svetových trhoch tlačí ceny nadol

„V roku 2025 sme zaznamenali ideálne podmienky na výrobu mlieka, produkcia mlieka v EÚ narástla o jedno percento, v USA o 1,7 percenta, na Novom Zélande o 2,5 percenta. Vyššia produkcia surového kravského mlieka bola spôsobená aj dobrým speňažovaním mlieka pre poľnohospodárov, pretože priemerná cena za surovinu je v EÚ od začiatku roka 2025 doteraz vyššia o deväť percent. Zvýšenú výrobu stimulovali aj znížené obmeny stád dojníc, menej tepelného stresu v lete, dobré siláže a nižšie náklady na krmivo,“ uviedol SMZ s tým, že prebytok mlieka na celosvetovej úrovni tlačí ceny surového kravského mlieka smerom nadol.

Upozornil však, že potravinársky priemysel v SR čelí kríze v konkurencieschopnosti a v dôsledku konsolidácie znížený celkový príjem najmä rodín výrazne zníži ich kúpyschopnosť. To sa podľa neho prejaví v zníženom nákupe potravín, prinesie šetrenie a zníženie spotreby s reťazovou reakciou na celú produkciu potravín, čo bude viesť k znižovaniu potravinovej sebestačnosti krajiny.

Uložiť článok

Najnovšie články