Foto: Discovery / SITA/AP

Bear Grylls si toho v živote vyskúšal už naozaj mnoho.

Bear Grylls je známy dobrodruh, ktorý vo svojom programe roky ukazoval, ako prežiť v najdivokejších prírodných podmienkach. Aj napriek tomu, že vyskúšal drvivú väčšinu nástrah aj podnebí, najbližšie smrti bol podľa vlastných slov len v jednom prípade. 

Článok pokračuje pod videom ↓

Edward „Bear“ Grylls je britská televízna osobnosť, bývalý člen armády a podnikateľ, ktorý svetu dlhodobo predvádzal a ukazoval tie najdivokejšie časti planéty. V nich sa snažil prežiť tak, že sa prispôsoboval prostrediu, čo sa týka stravy či nocľahu. Vyskúšal všetko od mrazivých ľadovcov cez púšť až po dažďové pralesy, no ako sám priznal, najbližšie k smrti bol v jednej konkrétnej situácii, píše LAD bible.

Foto: SITA/AP

Incident, na ktorý Grylls aktívne spomína, sa odohral na Sumatre. Indonézsky ostrov je známy pre svoje divoké prostredie, dažďové pralesy a rozsiahlu faunu aj flóru. Pre skúseného Brita to však nebol žiaden problém, keďže na ostrov sa dostal po skoku z helikoptéry do mora.

Stalo sa to v Indonézii

Následne v epizóde z dobrodružného seriálu Muž proti divočine (Man vs Wild) ukazoval, ako sa v daných podmienkach chovať a hlavne, ako prežiť. V Gryllsovej šou, ktorá má dokopy 76 častí, sa dobrodruh často schválne dostáva do život ohrozujúcich situácií, aby divákov príkladne ukázal, ako sa v komplikovaných momentoch zachovať.

Foto: Discovery (Man vs Wild)

Na Sumatre to testoval v prúdiacej divokej rieke, kedy chcel ukázať, ako ju správne prebrodiť. „Ponaučenie z tejto epizódy je, že nikdy sa v džungli nesnažte prejsť cez rozbúrenú rieku, hoci je malá. Hnedá voda a silný prúd totiž skrývajú skaly, polená a iné veci, ktoré sú na dne a vy ich nevidíte. Inštinkt mi hovoril, aby som tam nešiel, no potrebovali sme nutne prejsť cez tú rieku,“ načal Bear Grylls vo svojej spovedi.

Zachránil ho zlomok sekundy

„Štáb mal malý nafukovací čln, ktorý išiel za mnou. Keď som sa pohol, narazil som na skalu a pošmykol som sa. Akurát som sa zmohol na dvihnutie ruky, za ktorú ma štáb vytiahol na čln. Ak by sa tento zlomok sekundy nestal, už nikdy by ma z tej vody nedostali, týchto pár sekúnd som bol najbližšie k smrti,“ komentuje bývalý člen armády.

Foto: Profimedia

Grylls si zároveň spomenul aj na ďalšie prípady, kedy mu skutočne šlo o život. „Keď sme liezli na Mount Everest, štyria horolezci zomreli. Dvaja z dôvodu podchladenia a dvaja spadli. Navyše, gigantická lavína ma minula len približne o 30 metrov,“ uzavrel.

Uložiť článok

Najnovšie články