Ilustračná foto: Unsplash

Polícia v USA zadržala dvoch Rusov, ktorí utiekli pred mobilizáciou na Aljašku.

Úrady amerického štátu Aljaška zadržali dvoch mužov ruskej národnosti, ktorí na člne preplávali viac ako 480 kilometrov z Ruska cez Beringov prieliv až na Aljašku. Podľa vyjadrenia miestnych obyvateľov Rusi utiekli pred vojenskou mobilizáciou. Vo štvrtok to oznámili predstavitelia na Aljaške. TASR správu prevzala zo stanice Sky News.

Z Čukotky do USA

Podľa aljašských médií našla polícia mužov ešte v utorok pri pobrežnom mestečku Gambell na Ostrove svätého Vavrinca. Kancelária aljašskej senátorky Lisy Murkowskej uviedla, že komunikuje s colnou a pohraničnou strážou a ministerstvom vnútornej bezpečnosti Spojených štátov v súvislosti s rozhodnutím „o vstupe týchto osôb na územie USA“.

Zadržaní muži uviedli, že vyplávali z mesta Egvekinot na Čukotke na severovýchode Ruska.

Po tom, ako ruský prezident Vladimir Putin vyhlásil 21. septembra tzv. čiastočnú mobilizáciu, z Ruska odcestovali desaťtisíce ľudí, najmä mužov, ktorých by sa mohla mobilizácia týkať. Okrem Fínska a Estónska sa mnoho Rusov pokúša o prekročenie pozemných hraníc aj s Kazachstanom, Gruzínskom či Mongolskom. Kazachstan v utorok ohlásil, že za dva týždne tam prišlo viac než 200.000 Rusov.

Uložiť článok

Najnovšie články