Foto: ČOI (Tlačová správa)

Ak ju máte doma, mali by ste ju prestať používať.

Majitelia smartfónov či tabletov, alebo akýchkoľvek zariadení, ktoré na dobíjanie batérií využívajú USB nabíjačky, by mali byť na pozore. Česká obchodná inšpekcia na trhu pri kontrole objavila nebezpečný produkt, ktorý môže používateľa aj usmrtiť. Nariadila jeho okamžité stiahnutie z predaja.

Česká obchodná inšpekcia (ČOI) varuje predovšetkým českých spotrebiteľov pred konkrétnym typom nabíjačky. Kvôli nedostatočnej izolácii hrozí pri používaní adaptéru  úraz elektrickým napätím 230 V, všimol si web Živé.sk. Nebezpečenstvo môže hroziť aj slovenským spotrebiteľom, keďže nabíjačka sa s veľkou pravdepodobnosťou predáva aj u nás.

Nebezpečná nabíjačka

Ide o nabíjačku, ktorá sa na trhu predáva pod názvom C-tech UC-02. Ako ČOI uviedla, výrobnou krajinou adaptéru je Čína, je možné ho pripojiť priamo do elektrickej siete a na výstupe má dva USB porty. Mobilné zariadenia dokáže nabíjať s maximálnym výkonom 10,5 W.

Foto: ČOI (Tlačová správa)

Riziko úrazu podľa ČOI hrozí, ak sa používateľ dotkne USB zdierky na nabíjačke. Na zariadení má byť nedostatočná izolácia medzi primárnou a sekundárnou časťou produktu, následkom čoho sa na USB port môže dostať priamo elektrické napätie 230 V. Používateľa tak môže zasiahnuť elektrický prúd, čo môže spôsobiť aj smrť.

Môže sa predávať aj na Slovensku

ČOI nariadila zákaz predaja okamžité stiahnutie produktu z trhu. Okrem nekvalít tiež na obale chýbajú aj obchodné mená a adresy výrobcu a dovozcu. Ako je zo zverejnenej fotografie zrejmé, cena za nabíjačku predstavuje sumu 129 KČ, teda zhruba 5,07 eur.

Foto: ČOI (Tlačová správa)

Aj keď Slovenská obchodná inšpekcia zatiaľ k predmetnej nabíjačke nevydala žiadne stanovisko, s veľkou pravdepodobnosťou sa produkt predáva aj u nás. Ako podotklo Živé.sk, na zadnej strane obalu produktu sa nachádza aj popis v slovenskom jazyku.

Produktu môže byť nebezpečný a ak sa teda u vás doma nachádza, nepoužívajte ho.

Uložiť článok

Najnovšie články