Foto: SITA/AP

Počet úmrtí je na Ukrajine extrémny.

Situácia s koronavírusom je kritická najmä v strednej a východnej Európe. Čo sa počtu nových prípadov a aj počtu úmrtí na počet obyvateľov týka, medzi najhoršie krajiny patrí Gruzínsko, Bulharsko, Moldavsko, Ukrajina a Lotyšsko. V prvej dvadsiatke je aj Slovensko. Zaočkovanosť v týchto krajinách je nízka, najviac to pociťujú nemocnice.

Ako na fronte sa cítia lekári na Ukrajine, vypovedá o tom fotoreportáž AP. Pacienti zomierajú, mnohí sa na pľúcnu ventiláciu kvôli kapacitám ani nedostanú, niektorí skončia pred dverami nemocnice, v provizórnom stane, kde lekári po službe pokračujú v tej ďalšej. Počas víkendu pribudlo takmer 20-tisíc nových prípadov za 24 hodín, celkovo sa v krajine koronavírusom nakazili viac ako 3 milióny ľudí. Celkový počet obetí je vyšší ako 80-tisíc. Zaočkovanosť je len 22 %.

Lekári sú ako na fronte

Takmer dvojročná pandémia zmenila zdravotnícky systém Ukrajiny na katastrofu. „Opäť hasíme požiar. Pracujeme ako na fronte, no naše sily a možnosti sú obmedzené,“ povedal jeden z lekárov Molchanov, ktorý pracuje v nemocnici na juhu Ukrajiny. „Ideme na maximum.“ Po vyčerpávajúcej službe odchádza 32-ročný lekár domov spať a oddýchnuť si na dva dni. Potom ho čaká aj 48-hodinová nepretržitá služba a každá ďalšia môže byť ešte náročnejšia.

Situácia sa podľa lekára stále zhoršuje a počet lôžok sa míňa. V nemocniciach je stále viac pacientov vo vážnom stave, o ktorých sa nemá kto starať, pretože personálu je málo. Na sanitku v niektorých oblastiach ľudia čakajú aj 8 hodín. Zdravotnícky systém padá aj vinou dlhodobého nezáujmu zo strany predchádzajúcej vlády.

Bývalá premiérka Julija Tymošenková v parlamente povedala, že úmrtnosť je vysoká. „V krajine už nie sú žiadne voľné lôžka a ak sa aj nejaké uvoľní, okamžite sa zaplní pozitívnym pacientom, ktorý sa do nemocnice dostal vo vážnom stave a neskoro.“

Problémom sú najmä hoaxy a dezinformácie, ktorým uverili obyvatelia krajiny a odmietajú sa dať očkovať. Lekári kritizujú klamstvá, ktoré sa šíria o vakcínach. Ľudia veria, že vakcíny obsahujú mikročipy, spôsobujú neplodnosť a rôzne choroby.

Ľudia veria hoaxom a dezinformáciám

„Ľudia veria tým najabsurdnejším fámam o čipoch, neplodnosti a nebezpečenstvách vakcín, starší ľudia z rizikových skupín masívne odmietajú očkovanie, čo je veľmi škodlivé a zvyšuje sa záťaž na lekárov,“ povedal Molchanov. „Ľudia veria svojim susedom viac ako lekárom. Už nás nebaví bojovať okrem covidu ešte aj s hlúposťou.“

Na čiernom trhu sa dokonca začali predávať falošné covidpasy, za ktoré si ľudia ochotne zaplatia. Objavili sa i správy o falošnej digitálnej aplikácii, ktorá údajne obsahuje už nainštalované covidpasy.

Foto: SITA/AP

Ukrajinské ministerstvo zdravotníctva navrhlo zaradiť zdravotníckych pracovníkov a zamestnancov miest a obcí medzi profesie, pre ktoré bude povinné očkovanie proti novému koronavírusu. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters. V snahe zvýšiť záujem verejnosti o očkovanie už ukrajinská vláda predtým zaviedla povinné očkovanie pre niektoré profesie vrátane učiteľov a štátnych zamestnancov.

Podľa ukrajinského ministra zdravotníctva Viktora Ľaška by k nim mali pribudnúť aj zdravotníci a pracovníci komunálnych služieb. Bez potvrdenia o očkovaní nebude týmto zamestnancom umožnený prístup na pracoviská.

Uložiť článok

Najnovšie články