Foto: MovieStillsDB

Ako dobre poznáte slovenské legendy a povesti?

Slovensko sa môže pýšiť množstvom nádherných hradov a zámkov, ktoré dýchajú bohatou históriou. Často sú však opradené aj rúškom tajomstva a množstvom legiend či mýtov, ktoré okolo nich kolujú. Otestujte sa v našom kvíze a zistite, či poznáte tie najznámejšie z nich. 

Ak sa vám tento kvíz páčil, vyskúšať môžete aj ďalšie v našej sekcii kvízov.

Kedy sa začala krvavá grófka Alžbeta Báthoryová kúpať v krvi mladých dievčat?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:%C4%8Cachtick%C3%BD_hrad_a_Vi%C5%A1%C5%88ov%C3%A9.jpg

Postava Alžbety Báthoryovej sa spája s pôsobením na Čachtickom hrade. Podľa legendy jej krvavé vyčíňanie začalo po tom, ako ju slúžka pri česaní potiahla za vlasy. Dala ju zbiť a práve vtedy sa krv mladého dievčaťa dostala na tvár grófky. Keď si uvedomila, že na tomto mieste omladla, začala sa v krvi kúpať celá.

Prečo panuje legenda, podľa ktorej sa na Oravskom hrade stále zjavuje Čierna pani?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oravsk%C3%BD_hrad_(celkov%C3%BD_pohled).jpg

Čierna pani Alžbeta Coborová počas svojho života veľmi dobre spravovala majetok Juraja Turza, ktorý sa často zdržiaval mimo domova. Svoj sľub, ktorý mu dala, má dodržiavať aj po svojej smrti a Oravský hrad stále chráni.

V ktorom období sa podľa legendy zjavuje na Oravskom hrade žena v bielom odeve?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Oravsk%C3%BD_hrad_(04).jpg

Na sviatok Všetkých svätých rytier Donč napadol slúžku. Keď to videla jeho žena, chcela bezbrannému dievčaťu pomôcť. Donč jej však pri tom odsekol ruku. Napokon v bolestiach vykrvácala na Kvetnú nedeľu. Panuje legenda, podľa ktorej je ju možné na Oravskom hrade práve v tieto noci vidieť prechádzať sa.

Ktorý slovenský hrad mal podľa legendy postaviť diabol?

Foto: Pixabay

Podľa jednej z legiend mal Oravský hrad vzniknúť rukou diabla. Keď si jeden pán zmyslel, že by chcel hrad, postaviť mu ho mohol iba diabol. Ten však chcel za výmenu jeho dušu. Dohoda bola, že hrad musí stáť do ďalšieho rána. Diabol postavil hrad, v momente kedy chcel uložiť posledné tri balvany, kohút zakikiríkal a diabol prehral.

Prečo mala podľa povesti krásna Hedviga vyskočiť z hradnej veže Spišského hradu?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spissky_Hrad.jpg

Mocný pán Filip žil so svojou manželkou a dcérkou Barborou na Spišskom hrade. Jej mama však skoro umrela. Keď omylom pri poľovačke Filip zabil malého chlapca, bolo jasné, že sa jeho otec bude chcieť Filipovi pomstiť tým, že ublíži Barbore. Vojsku sa hrad nepodarilo dobyť, tak vyslali najkrajšieho vojaka, do ktorého sa zaľúbila Filipova sestra Hedviga a vďaka tomu mohli Barboru uniesť. Hedviga kvôli výčitkám svojho svedomia skočila z hradnej veže.

Podľa koho je podľa povesti pomenovaný hrad Beckov?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Hrad_Beckov_1_7.JPG

Podľa istej povesti mal tento hrad slúžiť šašovi Beckovi ako dar od veľmoža. Natoľko sa mu však zapáčil, že si ho napokon chcel nechať. Dohodli sa aspoň na tom, že ponesie meno podľa samotného šaša.

S ktorým hradom sa spája legenda o zakopanom poklade?

Foto: Pixabay

V istej noci na odľahlej Likave zakopal bohatý pán s pomocou svojho sluhu poklad. Jemu dal následne sťať hlavu a on sám prišiel o život. Poklad sa teda nikdy nenašiel, ale má ho strážiť strážca so sťatou hlavou.

Čo bola nútená urobiť Čierna pani z Bojnického zámku?

Pixabay

Povesť o Čiernej pani sa spája s váženým pánom a jeho manželkou s dobrým srdcom. Mali množstvo neprajníkov, ktorí tvrdili, že žena manžela podvádza. Ako skúšku na dôkaz svojej pravdy mala skočiť z Huňadyho veže aj so svojím dieťaťom. Ak zhrešila, mala skončiť na dne priekopy. Túto skúšku sa rozhodla podstúpiť, v priekope však napokon skončili všetci neprajníci.

S ktorým hradom sa spája legenda o studni lásky?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Trencin_Castle_Well.jpg#/media/Súbor:Trencin_Castle_Well.jpg

Legenda o Fatime a Omarovi sa spája s Trenčianskym hradom a studňou lásky, ktorú tu nájdeme. Štefan Zápoľský zajal na hrade Fatimu, o ktorú už predtým mal záujem Omar. Aby sa mu ju podarilo získať späť, musel sľúbiť Zápoľskému, že postaví studňu, vďaka ktorej bude hrad ešte nedobytnejší.

Na čo zomrela Biela pani - Alžbeta Rákociová?

https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Z%C3%A1mok_Topo%C4%BE%C4%8Dianky_poh%C4%BEad_z_parku.jpg

Keď mala grófka Alžbeta Rákociová 13 rokov, vydala sa za svoju lásku Adama Erdödyho. Po jeho smrti sa musela vydať za jeho brata a odvtedy nosila stále bielu farbu, ktorá bola symbolom smútku. Nebola šťastná, snažila sa však pomáhať, kde sa dalo, dala postaviť napríklad nemocnicu alebo sirotinec. Napokon zomrela na zlomené srdce. Hovorí sa, že doteraz po zámku v Topoľčiankach hľadá svoju lásku.

 

hrady-zamky.sk/likavacestovanie.pravda.sk, slovenske-povesti.estranky.sk, hashtag.zoznam.sk, dromedar.zoznam.sk, slovenskepovesti.eu
Uložiť článok

Najnovšie články