Observatórium IceCube, foto: IceCube/NSF

Nie, vedci neobjavili miesto, kde čas plynie opačným smerom.

Internet je miestom, ktoré je doslova zahltené rôznymi konšpiračnými teóriami, hoaxami, nepravdivými a neoverenými správami a nedávno pribudla ďalšia. Táto však mala jednu pomerne hodnovernú premennú – vedcov z NASA.

Článok pokračuje pod videom ↓

Paralelný vesmír, kde čas plynie opačne

Viacero internetových portálov počas uplynulých dní prevzalo a uverejnilo nepravdivú informáciu o tom, že vedcom z NASA sa vôbec po prvýkrát podarilo potvrdiť existenciu paralelného vesmíru. To ale nie je všetko. Podľa ich zistení mal v tomto paralelnom univerze čas plynúť opačne ako v tom našom. Samozrejme, je pochopiteľné, že práve „vedci z NASA“, dodávajú správam, ktoré sa s takýmto titulkom objavili na viacerých zahraničných weboch, pomerne hodnoverný status.

Ako sa však (na smolu všetkých, ktorí týmto správam uverili) napokon ukázalo, nie je to pravda, respektíve tieto správy mnohí autori celkom dobre nepochopili. Informuje o tom jeden z webov denníka USA Today.

Zle interpretovaný výsledok štúdie

Celé nedorozumenie a nepochopenie predmetného objavu vypláva zo štúdie vedcov z projektu IceCube, na ktorú nedávno nadviazal aj vedecký online magazín New Scientist vlastným článkom.

Ilustračná foto: Unsplash

Štúdia informovala o objavení nezvyčajných a zriedkavých častíc (neutrín) anténou zvanou ANITA, ktorá vďaka balónu letí nad Zemou a pátra po rádiových vlnách vznikajúcich po náraze vysokoenergických neutrín o ľadovú pokrývku Antarktídy.

Neutrína vedecká obec už pozná. Ide o elementárne častice s mimoriadne malou hmotnosťou bez akéhokoľvek elektrického náboja pochádzajúce a vznikajúce prevažne vo vesmíre.

Keďže neutrína pochádzajú zväčša z vesmíru a na Zem sa dostávajú vo veľmi malých čiastočkách, vedcov prekvapilo, keď sa im podarilo objaviť častice pochádzajúce zo zemského povrchu a ich vesmírny pôvod sa potvrdiť nepodarilo. To je, samozrejme, zvláštne a nepochybne ide o anomáliu.

Aj na vedcov je táto teória priveľké sústo

Samotné neutrína však dokážu prechádzať predmetmi a tak sa na Zem z vemíru aj dostávajú. Pri objave neutrín pochádzajúcich zo Zeme však natrafili vedci na anomáliu, pri ktorej mohli tieto častice „prejsť“ väčšinou našej planéty.

Ilustračná foto: Unsplash

Z tohto dôvodu si preto mnohí laici mysleli, že vedcom sa podarilo objaviť niečo, čo priamo potvrdzuje existenciu pralelného vesmíru. Nikto však netuší, ako k tomu prišli. Rozhodne však tieto častice nie sú dôkazom existencie paralelného vesmíru, v ktorom by mal čas plynúť opačným smerom. Vedci však poukázali na to, že keďže nevedia presnejšie vysvetliť pôvod týchto neutírn, možno premýšľať aj nad „sci-fi“ vysvetleniami. Paralelný vesmír a opačne plynúci čas je však aj na nich trochu priveľa.

O tejto štúdii sme vám už článok priniesli začiatkom roka 2020. Prečítať si ho môžete nižšie.

Uložiť článok

Najnovšie články