Foto: NASA/JSC

Vesmír by mal byť spoločným priestorom. Trump si to ale vysvetľuje inak.

Ľudstvo devastuje prírodu už aj tak dosť. V kontraste s tým znie skutočne absurdne, že americký prezident Donald Trump podpísal v utorok 7. apríla zákon, ktorým začína politiku ťažby nerastných surovín vo vesmíre, vrátane Mesiaca, asteroidov či iných nebeských telies. 

Chcú základňu na Mesiaci

V nariadení sa uvádza, že USA podporujú zapojenie sa do komerčného programu využívania zdrojov vo vesmíre.

Administratíva USA tvrdí, že momentálne nariadenie iba plní záväzok z roku 1967, ktorý stanovil pravidlá, ako krajiny budú využívať vesmír a sleduje americký postoj. „Vesmír je legálne a fyzicky jedinečnou doménou ľudskej činnosti a Spojené štáty ho nepovažujú za globálnu verejnú vec,“ píše sa v dokumente.

Tento krok je v súlade s misiou NASA s názvom Artemis, ktorá plánuje trvalo udržateľný prieskum Mesiaca a v roku 2024 chce poslať na Mesiac astronautov. Tí by tam mali tvoriť trvalú prítomnosť a vyhotoviť mobilnú obytnú platformu, ktorá by mohla ubytovať až štyroch členov posádky.

Foto: Archív TASR

Nepodpísali dohodu

V roku 1979 USA nepodpísalo tzv. „Mesačnú dohodu„, ktorá zaväzuje krajiny, že Mesiac či iné nebeské telesá sa majú využívať iba na mierové účely a že ich prostredie ostane nenarušené. USA však túto dohodu nepovažuje za potrebný nástroj a už v roku 2015 Kongres podpísal zákon, ktorý umožňuje občanom či firmám v krajine zapojiť sa do komerčného prieskumu a využívania vesmírnych zdrojov.

Foto: Archív TASR/AP Photo/NASA

Rusko je proti

Asi nikoho neprekvapí, že kritika takéhoto zákona príde veľmi rýchlo.

Akýkoľvek pokus o privatizáciu vesmíru v hocijakej podobe je neprijateľný,“ povedal podľa vtm.zive.cz hovorca Kremľa Dmitrij Peskov. Aj zástupca riaditeľa ruskej kozmickej agentúry Roskosmos Sergey Saveliev kritizoval zákon podpísaný Trumpom. „Snahy o vyvlastnenie vesmíru a agresívne plány na de facto zabavovanie územia iných planét iba ťažko povzbudí ostatné národy k účasti na spolupráci,“ povedal.

Uložiť článok

Najnovšie články