Ilustračná foto: Shane.torgerson [CC BY]

Len nedávno sme vás informovali o meteorite, ktorý na Zem dopadol pred 800 000 rokmi.

Vytvoril kráter obrovských rozmerov a napáchal značné škody. V tomto článku vám však prinesieme informácie o tom najstaršom kráteri, aký sa doteraz podarilo odborníkom objaviť.

Článok pokračuje pod videom ↓

Najstarší kráter na Zemi

Ako informuje portál Phys.org, pred 2,2 miliardami rokov do Zeme narazil meteorit a v západnej časti Austrálie tak vytvoril kráter, ktorý je považovaný za najstarší, aký bol doteraz na Zemi objavený. Kráter dostal pomenovanie Yarrabubba a vďaka rôznym analytickým metódam sa podarilo zistiť, že je starý presne 2,229 miliárd rokov. To znamená, že je o 200 miliónov rokov starší, než akékoľvek iné miesto dopadu, aké sa doteraz na Zemi podarilo objaviť.

Vedci sa domnievajú, že práve dopad tohto meteoritu mohol spôsobiť na Zemi výraznú zmenu klímy, napríklad, mohol dopomôcť k ukončeniu doby ľadovej, ktorá v čase dopadu vládla. V štúdii publikovanej v odbornom časopise Nature Communications sa vedci vyjadrili, že už nejaký čas mali podozrenie, že kráter Yarrabubba je starý miliardy rokov, určiť presný vek krátera však nie je vôbec jednoduché.

Miesta dopadu po meteoritoch sú neraz zničené eróziou alebo tektonickou a seizmickou aktivitou. Aby sa vedcom podarilo určiť vek tohto krátera, museli pozorne preskúmať množstvo minerálov, dopad meteoritu totiž mení štrukturálne vlastnosti zirkónu, ale aj monazitu. Drobné zrniečka skúmali vedci za pomoci špeciálnej technológie s názvom Sensitive High Resolution Ion Micro Probe, v skratke SHRIMP.

Vedci pripúšťajú, že je to špekulácia

Keď sa už podarilo objaviť minerály, ktoré boli očividne zmenené dopadom meteoritu, vedci využili prítomný urán na určenie veku krátera. Obdobie, do ktorého vedci pád meteoritu zasadili, sa zas zhodovalo s obdobím, kedy bola Zem zamrznutou planétou alebo takpovediac snehovou guľou.

Stephen Hudson [CC BY-SA]
Kráter meria v priemere 70 kilometrov a vedci na základe vypracovaného modelu odhadujú, že dopad meteoritu, ktorý po sebe taký kráter zanechal, spôsobil vyparenie približne pol bilióna ton ľadu do atmosféry. Pre AFP sa vedci vyjadrili, že to znamená uvoľnenie obrovského množstva skleníkových plynov, čo zrejme prispelo k otepleniu planéty.

Mnohí odborníci pri tejto teórii dvíhajú obočie, neexistuje totiž priamy dôkaz o tom, že v čase, keď meteorit dopadol, bola Zem pokrytá ľadom. Navyše, dopad meteoritu väčšinou spôsobí prudké ochladenie, nie oteplenie planéty. Vedci, ktorí na tejto teórii pracovali, uznávajú, že ide do značnej miery o špekuláciu. Dúfajú však, že ich výskum podnieti ďalších odborníkov k tomu, aby sa do skúmania kráterov po dopade meteoritu pustili.

Phys.org
Uložiť článok

Najnovšie články