Foto: YouTube/ Little Haryz

Od malých detí zvyčajne neočakávame heroické výkony.

Rodičom stačí, že sú zdravé, že sa vyvíjajú podľa tabuliek a zvládajú všetko, čo v danom veku zvládať majú. Ak dokážu niečo navyše, je to veľká radosť. Dokážete si však predstaviť, že by sa vaše dieťa už v troch rokoch zaradilo medzi najinteligentnejších ľudí na svete?

V 7 mesiacoch prvé slová a v 2 rokoch prvé knižky

Ako uvádza portál Metro, Muhammad Haryz Nadzim má len tri roky, no už teraz bol prijatý do Mensy, neziskovej organizácie, ktorá združuje nadpriemerne inteligentných jedincov. Svoje prvé slová Haryz vyslovil, keď mal ešte len sedem mesiacov a v dvoch rokoch si už sám čítal rozprávky na dobrú noc. Rodičia AniraMohd žijúci v anglickom Durhame majú vzdelanie v oblasti inžinierstva, nikdy však nerátali s tým, že ich dieťa bude mať taký výnimočný intelekt už v tak mladom veku.

Pre Metro sa Anira vyjadrila, že s výchovou detí príliš veľké skúsenosti nemá, preto si s Mohdom mysleli, že takéto sú jednoducho všetky deti. To, že to tak nie je, si rodičia uvedomili, až keď začal Haryz navštevovať jasle a učiteľky ich upozornili, že chlapec napreduje omnoho rýchlejšie, ako ostatné deti. Kým totiž Haryz jasle začal navštevovať, už si sám dokázal prečítať svoje obľúbené rozprávkové knižky.

Rodičia sa preto rozhodli, že vezmú Haryza sa odborníčkou, Lyn Kendallovou, ktorá sa špecializuje na nadané deti a tá ho podrobila Stanford Binetovmu testu, ktorého cieľom je zistiť intelektové schopnosti dieťaťa. Jeho IQ sa vyšplhalo na úžasných 142 bodov, vďaka čomu sa zaradil medzi 0,3 % najinteligentnejších ľudí na svete. Členovia Mensy sa preto bez váhania rozhodli prijať ho medzi seba a Haryz sa stal jedným z najmladších členov exkluzívneho klubu na svete.

Mensa prijala Haryza s otvorenou náručou

Anira dodáva, že jej cieľom nebolo získať pre syna popularitu, ona a Mohd chceli vedieť, ako môžu svojmu synovi čo najlepšie pomôcť a rozvíjať jeho potenciál. Nechcú, aby Haryzovi chýbala potrebná stimulácia, zároveň však dieťa nechcú preťažiť. Rodičia chcú, aby mal ich syn celkom normálne detstvo, aby sa hral a skúmal svet vlastným tempom, budú ho však podporovať v čomkoľvek, pre čo sa rozhodne.

Aby Anira a Mohd motivovali iné deti a ich rodičov, založili na YouTube kanál s názvom Little Haryz. Vďaka nemu možno vidieť, že Haryz si užíva celkom bežné veci a tak ako ostatné deti, rád spieva, hrá sa a maľuje. Rád si číta knižky a kladie nespočetné množstvo otázok, najmä o vesmíre a číslach. Rodičia dodávajú, že Haryz si svoju výnimočnosť zatiaľ nijak neuvedomuje, napriek tomu sú veľmi radi, že tak skoro sa stal členom Mensy.

Členovia Mensy pochádzajú z rôznych krajín, z rôzneho prostredia, majú rozličné schopnosti a svoje miesto v tejto komunite má aj nejeden Slovák.

Metro.co.uk
Uložiť článok

Najnovšie články