Foto: Unsplash

Rusko a Bielorusko by mali od roku 2022 tvoriť konfederáciu, ktorá bude mať vyššiu mieru integrácie ekonomík ako Európska únia (EÚ).

V pondelok to uviedol ruský denník Kommersant po tom, ako sa jeho redaktori oboznámili s obsahom zatiaľ nezverejneného Programu spoločných krokov Bieloruska a Ruskej federácie s cieľom realizovať ustanovenia Zväzového štátu Ruska a Bieloruska, ktorý premiéri oboch krajín odsúhlasili ešte 6. septembra.

Bielorusko – zaujímavosti

V programe sa podľa Kommersantu okrem iného píše o vytvorení spoločného daňového zákonníka, občianskeho zákonníka, majetkového súpisu, ako aj jednotnej regulácii trhov s ropou, zemným plynom a elektrickou energiou. Od roku 2022 by tak obe krajiny mali vytvoriť „de facto konfederatívny štát“ s mierou integrácie ekonomík „vyššou ako v prípade EÚ“, zdôrazňuje Kommersant.

Moskva a Minsk sa podľa denníka zatiaľ nedohodli na spoločnej mene alebo spojení emisných bánk. Na druhej strane by mali obe krajiny v roku 2021 zaviesť spoločný register verejných zákaziek. Program sa nijak nedotýka štátneho zriadenia oboch krajín ani ich obrany, bezpečnosti, vzdelávacieho a zdravotníckeho systému alebo vedy, píše Kommersant.

Slová denníka o vytvorení „konfederácie“ medzitým podľa agentúry Interfax odmietla Natalľa Ejsmantová, hovorkyňa bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, ktorá ich označila za „prázdne novinárske frázy“.

Foto: Unsplash

Na margo dohody, ktorú na začiatku septembra odsúhlasili ruský premiér Dmitrij Medvedev a jeho bieloruský náprotivok Siarhej Rumas, uviedla: „V základoch akýchkoľvek procesov leží téza o nezávislosti Bieloruska a Ruska. To je sväté!“.

„V procese integrácie podstupujeme tie kroky, ktoré majú ekonomické opodstatnenie. Nevytvárame žiadne spoločné orgány – na to krajiny nie sú pripravené,“ dodala.

Ejsmantová tiež zdôraznila, že odsúhlasený program sa skutočne stane programom, až keď ho podpíšu prezidenti oboch krajín a príjme ho na svojom decembrovom zasadnutí rada Zväzového štátu Ruska a Bieloruska (SGRB).

Bielorusko a Rusko sú zjednotené vo Zväzovom štáte Ruska a Bieloruska, ktorý však doteraz zväčša existuje iba na papieri. Ich armády majú úzke väzby, hoci Lukašenko odoláva úsiliu Ruska o posilnenie svojej vojenskej prítomnosti v Bielorusku, ktoré leží medzi Ruskom a štátmi NATO.

Bielorusko je členom Eurázijskej ekonomickej únie a Organizácie Zmluvy o kolektívnej bezpečnosti, regionálnych zoskupení, ktoré podľa pozorovateľov používa ruský prezident Vladimir Putin na posilňovanie vplyvu Moskvy v postsovietskych krajinách a kontrovanie Európskej únii a Severoatlantickej aliancii.

Uložiť článok

Najnovšie články