Ilustračná foto: Unsplash (Caroline Hernandez)

Svet je plný abnormalít. Niekde žijú len farboslepí ľudia, inde zas len ľudia s podpriemerným vzrastom.

Aj táto poľská dedinka je v niečom výnimočná. Ako uvádza portál ScienceAlert, za posledných 10 rokov sa tu nenarodil ani jediný chlapec.

Ako uvádza portál The New York Times, poľská dedinka Miejsce Odrzanskie sa teší nevídanej popularite. Môže za to populačná anomália – za posledných 10 rokov sa tu nenarodil ani jediný chlapec, aj najčerstvejších 12 prírastkov sú totiž dievčatá.

V rozhovore pre spomínaný portál sa vyjadril aj miestny starosta, ktorý hovorí, že o anomáliu sa začali zaujímať už aj odborníci, napríklad z odboru genetiky. Samozrejme, ženy žijúce v tejto dedine si užívajú nielen riadnu dávku pozornosti, ale aj množstvo nechcených rád, ako počať chlapca. Niektorí radia zmeniť stravovanie, kým iní odporúčajú uložiť pod manželskú posteľ sekeru.

Foto: unsplash

Čo hovorí štatistika?

Aj keď je to zvláštna zhoda okolností, odborníci tvrdia, že sa za ňou neukrýva žiadna bizarná záhada. Ide jednoducho len o náhodu, ktorá je síce štatisticky nepravdepodobná, no nie je nemožná. Ako keby ste hádzali mincou – buď padne rub alebo líc a v tomto prípade sa buď narodí chlapec alebo dievča. Okrem toho, pôrody sú od  seba nezávislé, čo znamená, že pôrod chlapca či dievčaťa nijak neovplyvní pravdepodobnosť, že sa ďalšej matke narodí chlapec alebo dievča. Ak by vás však zaujímali štatistické výpočty, pravdepodobnosť, že sa narodí 12 dievčat po sebe, je rovná 1:4 096.

Možno sa to nezdá ako vysoké číslo a keby vám niekto povedal, že existuje pravdepodobnosť 1:4 096, že bude zajtra pršať, dáždnik si nevezmete. Avšak otázka, aká je pravdepodobnosť, že sa v poľskej dedine narodí 12 dievčat po sebe, je veľmi špecifická.

Okrem toho, stránka GeoNames vedie databázu o každom meste na svete, ktoré má viac ako 500 obyvateľov a ak by sme sa opäť obrátili na štatistiku, je pravdepodobné, že v súčasnosti existuje na svete 99 ďalších miest, kde sa odohráva rovnaký scenár ako v Miejsce Odrzanskie.

Foto: unsplash

Prečo sa teda práve toto mesto stalo senzáciou? Žije tu len 272 obyvateľov, pričom nový obyvateľ pribudne zhruba raz ročne. Ak teda rozrátate 12 dievčat narodených za posledných 10 rokov, pričom sa nenarodil ani jediný chlapec, už to neznie ako zázrak. Ak by šlo o veľké mesto, v ktorom by sa narodilo 19 detí každý deň, z toho 12 by bolo dievčat, zrejme by tomu nikto nevenoval príliš veľkú pozornosť.

Paradox stebla trávy

Persi Diakonis pomenoval takúto náhodu paradoxom stebla trávy. Predstavte si, že sa vyberiete na lúku a odtrhnete jedno steblo trávy. Na lúke sú milióny stebiel a pravdepodobnosť, že si vyberiete práve toto jedno steblo je 1 k niekoľkým miliónom. Aj keď je teda pravdepodobnosť udalosti veľmi nízka, jedna z nich sa predsa len musí udiať. Je to ako lotéria, ľudská myseľ však nie je preborníkom v rozoznávaní a identifikovaní náhodných udalostí.

sciencealert
Uložiť článok

Najnovšie články