foto: Compass Pools

Rozmýšľali ste niekedy nad tým, že by ste plávali na streche mrakodrapu? Ak áno, svoj sen si budete môcť splniť a pritom nebudete musieť cestovať ďaleko.

Na svete vznikne už onedlho vôbec prvý, 360-stupňový nekonečný bazén, ktorý sa bude nachádzať na vrchole obrovského mrakodrapu v Londýne. Ak pôjde všetko podľa plánu, jeho výstavba by sa mala začať už budúci rok. Informuje o tom portál LadBible.

Výstavbu obrovského bazéna s objemom 600-tisíc litrov, ktorý bude istotne priťahovať pozornosť veľkého množstva ľudí, bude mať na starosti spoločnosť Compass Pools. Nekonečný bazén bude na vrchole budovy s názvom Infinity London a bude vyrobený z akrylového plastu namiesto skla.

foto: Compass Pools

Akrylový plast je materiál, ktorý prenáša svetlo na takmer rovnakej vlnovej dĺžke ako voda. To dá človeku, ktorý bude v bazéne pocit, akoby sa naozaj nachádzal v bazéne, ktorý nemá koniec.

Zaujímavosťou bude aj spodná časť bazéna, ktorá bude úplne transparentná, čo znamená, že ľudia v miestnosti pod bazénom budú môcť pozorovať plavcov, ktorí budú v bazéne.

foto: Compass Pools

Technický riaditeľ spoločnosti Compass Pools, Alex Kemsley, sa pre Daily Mail vyjadril: „Architekti k nám často prichádzajú, aby sme navrhli nekonečné bazény. Skoro vždy sú to však už postavené konštrukcie budov, kde je bazén dodatočne nainštalovaný. V tomto projekte sme však začali s dizajnom bazéna a opýtali sme sa, ako môžeme postaviť budovu pod bazén?“

Otázok pri tomto bazéne sa naskytuje rovno niekoľko. Predsa len, Anglicko je známe svojimi nie práve vysokými teplotami. Tie by spôsobili, že by ľudia nenavštevovali bazén tak často. Spoločnosť však na tento problém myslela a plánuje nainštalovať technologicky vyspelý systém, ktorý zabezpečí, že aj napriek tomu, že vonku bude nepríjemne chladno, bazén bude mať príjemnú teplotu. Tento systém sa takisto postará aj o to, aby sa voda nevylievala von z bazéna, ale bola zachytávaná.

foto: Compass Pools

Vykurovanie bude dokonca ekologické. Celý vykurovací systém bude totižto využívať odpadovú energiu z budovy.

„Keď sme navrhli bazén, chceli sme neprerušovaný výhľad ako nad, tak aj pod vodou. V tejto budove sme čelili niekoľkým veľkým technickým výzvam, z ktorých najväčšou bol spôsob, ako sa vlastne do bazéna dostať,“ dodáva Alex Kemsley. „Normálne by stačil jednoduchý rebrík, no nechceli sme schody na vonkajšej strane budovy alebo v bazéne, pretože by to kazilo výhľad. A samozrejme, nechcete, aby cez budovu vytekalo 600-tisíc litrov vody.“ 

foto: Compass Pools

A ako sa teda do tohto bazéna bude vlastne vstupovať? Schody, ktoré by išli do bazéna zboku by nielen kazili dizajn bazénu, ale v tejto výške by boli aj veľmi nebezpečné. Pomocou dizajnu založeného na podmorských dverách sa však každý, kto bude chcieť ísť do bazénu, do neho aj dostane. Pomocou točitého schodiska, ktoré sa vynorí zo spodnej časti bazénu bude vstup veľmi jednoduchý.

Ak teda pôjde všetko podľa plánu, v tomto zaujímavom bazéne si budete môcť už onedlho zaplávať aj vy.

ladbible.com
Uložiť článok

Najnovšie články