Foto: Archív TASR/AP

Google obmedzí systém Android využívaný na zariadeniach spoločnosti Huawei.

Obchodná vojna medzi Čínou a USA naberá na obrátkach. Dve najsilnejšie ekonomiky sveta medzi sebou ostro súperia a dopad to môže mať aj na bežného človeka. Najnovšie si budeme zrejme musieť zvyknúť na smartfóny značky Huawei bez služieb spoločnosti Google, akými sú Obchod Play, Gmail, či YouTube. 

Americký prezident Donald Trump minulý týždeň podpísal nariadenie, ktorým zakázal nákup alebo používanie zariadení od spoločností, ktoré predstavujú „neprijateľné riziko pre národnú bezpečnosť Spojených štátov, alebo pre bezpečnosť a ochranu osôb zo Spojených štátov“. Americké ministerstvo obchodu následne oznámilo, že firma Huawei Technologies bola pridaná na čiernu listinu úradu pre priemysel a bezpečnosť BIS. Americké firmy teraz budú potrebovať licenciu na predaj alebo prevod technológie Huawei, čo čínskemu telekomunikačnému koncernu výrazne sťaží obchodovanie s nimi.

Foto: Ilustračné (Unsplash)

Prvý vážny dôsledok tohto rozhodnutia na seba nenechal dlho čakať. Spoločnosť Google sa totiž chystá obmedziť používanie systému Android na zariadenia čínskej značky Huawei. Huawei bude môcť využívať iba verejnú verziu Androidu a k vlastným službám spoločnosti Google už viac nebude mať prístup. Zariadenia Huawei tak stratia aplikácie ako Obchod Play, YouTube či Gmail. Súčasné zariadenia od Huawei by nemali byť nijako obmedzené a nariadenie sa bude týkať len nových modelov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Foto: Ilustračné (Unsplash)

USA zaradenie Huawei-u na čiernu listinu ospravedlňuje bezpečnostným motívom. Spoločnosť totiž obviňuje so spolupráce s čínskou rozviedkou, čo však Huawei razantne odmieta. Druhým motívom môže byť zastavenie expanzie spoločnosti Huawei nielen na americký, ale aj globálny trh s technológiami. Spor USA s Huawei prispieva k napätým vzťahom medzi Spojenými štátmi a Čínou, ktorá tvrdí, že americké opatrenia proti čínskym firmám môžu eskalovať existujúci obchodný spor.

TASR
Uložiť článok

Najnovšie články