Foto: flickr.com (Ben Tubby)

Ako často sa človeku naskytne možnosť kúpiť si ostrov s tučniakmi?

Príliš často zrejme nie, no teraz tu taká možnosť skutočne je. Reč je o ostrove na Falklandoch, ktorý má prezývku aj Ostrov kamienkov. Súčasným vlastníkom je rodina Deanovcov z Pembrokeshiru. Po 150 rokoch od kúpy sa však rodina rozhodla, že je čas ostrov posunúť ďalej a nájsť mu nového majiteľa.

Rôzne druhy zvierat

Ostrov je lákadlom pre milovníkov zvierat, najmä však pre milovníkov rôznych druhov operencov. Žije tu totiž 5 druhov tučniakov, 42 druhov vtáctva, uškatce, 6000 oviec a 125 kusov dobytka. Sam Harris, súčasný majiteľ ostrova, sa s ním lúči s ťažkým srdcom, tvrdí však, že už sa oň nedokáže dobre postarať.

Ostrov kamienkov

Pôvodne vlastnila rodina Harrisovcov viacero ostrovov, no postupom času sa ich museli vzdať a Ostrov kamienkov je ten posledný, ktorý im ostal, teraz sa však musia rozlúčiť aj s tým. Na ostrove totiž rodina nežije od roku 1950 a spravuje ho Harrisova matka Claire žijúca v Británii. Ostrov sa do rúk Deanovcov dostal, keď ho spolu s niekoľkými susednými ostrovčekmi kúpil len za 400 libier John Markham Dean. John bol pôvodne mäsiar a ostrov kúpil, aby si tu založil biznis so solením rýb.

Do lepších rúk

Od čias, kedy John Markham Dean umrel, navštevovali ostrov mnohí členovia rodiny a niekoľkí sa tu plánovali usadiť, no napokon tak neurobili. Uvážili preto, že najlepšie bude predať ostrov do rúk niekoho, kto jeho potenciál využije čo najlepšie. Deanovci však priznávajú, že im ostrov prirástol k srdcu a vôbec nie je ľahké vzdať sa ho.

Lákadlo pre turistov

Na dĺžku meria ostrov vyše 32 kilometrov a na šírku približne 6,5 kilometra. Ostrov je jedným z najväčších falklandských ostrovov a nachádza sa na ňom nižšie pohorie, jazerá, kilometre krásnych pobreží a útesy, z ktorých môžete obdivovať okolie. Pri kúpe ostrova tu bola založená ovčia farma a ostrov je ideálny pre pozorovanie rozmanitého vtáctva. Okrem toho, v roku 1982 sa tu odohrala falklandská vojna, vďaka čomu sa ostrov zapísal do dejín a stal sa lákadlom pre turistov, tých sem prichádza čoraz viac. Energiu získava farma z veternej turbíny, ale aj vďaka solárnym panelom.

Rodina dodáva, že na cene príliš nezáleží, boli by však radi, keby ostrov prešiel do rúk niekoho, koho zaujíma farmársky spôsob života a zachoval by jeho súčasnú podobu. Dodávajú, že z miestnej farmy predávajú do Británie obrovské množstvá ovčej vlny a navyše, ak máte radi tučniaky, niet viac na čo čakať.

bbc
Uložiť článok

Najnovšie články