ilustračné foto: wikipedia.org

Španielski potápači objavili pri pobreží Galície vrak nemeckej ponorky z druhej svetovej vojny.

Podľa miestnych médií ide o ponorku U 966 Gut Holz, ktorú Spojenci bombardovali a vážne poškodili 10. novembra 1943 pri pobreží severozápadného Španielska, informovala v nedeľu agentúra DPA.

Zvyšky ponorky našli nedávno po niekoľkoročnom pátraní v hĺbke 24 až 26 metrov pri lokalite Punta Maeda v provincii La Coruňa.
Kapitán vydal pred 75 rokmi rozkaz ťažko poškodenú ponorku potopiť a vyhodiť do vzduchu. Väčšia časť približne 50-člennej posádky prežila a dostala sa na breh, o život prišlo osem námorníkov.


 

Po chvíli bolo cítiť detonačnú vlnu úspešného odpálenia. Muži plávali k strmému pobrežiu, ktoré mali pred očami,“ uvádzalo sa v nemeckej správe o potopení tohto plavidla. Námorníkov prepravili do internačného tábora v Španielsku.

Dve vnúčatá a nevesta veliteľa Eckeharda Wolfa ešte stále žijú v danom regióne, uviedli v nedeľu noviny La Voz de Galicia. Jeden z potápačov Yago Abilleira pre periodikum povedal, že vrak leží v ťažko dostupnej lokalite, prístupnej len v čase, keď je more veľmi pokojné. Explózia a morské prúdy podľa neho spôsobili, že jednotlivé časti takmer 70-metrovej ponorky U 966 sú značne rozptýlené.

Pozri aj: Vasilij Arkhipov: Muž, ktorý zachránil svet pred 3. svetovou vojnou. Nebyť jeho rozhodnutia, história by sa písala úplne inak

Aj tento článok ste si mohli prečítať do konca vďaka našim predplatiteľom.
Staňte sa súčasťou PREMIUM klubu a získate benefity v hodnote 28 €.

Uložiť článok

Najnovšie články