Foto: Pixabay, Wikimedia

Kto vyhrá tohtoročné majstrovstvá sveta vo futbale? Umelá inteligencia už má svojho favorita.

Dlho očakávané majstrovstvá sveta vo futbale začali len včera, no umelá inteligencia už pozná víťaza. Kým sa celá futbalová komunita tešila na začiatok prestížneho futbalového turnaja, vedci sa pustili do analýzy toho, ktorý tím má najväčšiu pravdepodobnosť tohtoročný šampionát vyhrať. Využili na to umelú inteligenciu, ktorá im prezradila víťaza Fifa World Cup 2018.

Článok pokračuje pod videom ↓

100 000 virtuálnych simulácií turnaja. Taký je obsah štúdie tímu vedcov z univerzít v Mníchove, Dortmunde a v Ghente (Belgicko). S použitím troch rôznych analytických metód a využitím umelej inteligencie na simuláciu jednotlivých zápasov vypočítali, ktorý tím s najväčšou pravdepodobnosťou získa titul majstra sveta vo futbale.

Foto: Pixabay

Podľa výsledkov rozsiahlej analýzy sa majstrami sveta s najväčšou pravdepodobnosťou stanú Španieli, no bude to poriadne tesné. Kým väčšina stávkových kancelárií tipuje na víťaza Nemecko, podľa analýzy spomínaného vedeckého tímu, bude mať táto krajina tento rok po postupe zo skupiny veľmi ťažkých súperov a preto je jej účasť vo finálovom zápase ohrozenejšia, ako účasť Španielska.

Foto: wikimedia.org

Španielsko i Nemecko sú favoritmi svojich skupín, no po 100-tisíc simuláciách turnaja vedci tvrdia, že Nemecko má oproti Španielsku oveľa vyššiu šancu vypadnúť už v osemfinále. Z analýzy však vyplýva, že ak sa Nemci dostanú do štvrťfinále, potom majú percentuálne rovnakú šancu stať sa majstrom ako favorizovanejšie Španielsko. Nemecko určite spraví všetko preto, aby sa do finále prebojovalo a mohlo tak obhajovať zisk prestížneho titulu z roku 2014.

Šance na zisk titulu podľa simulácií umelej inteligencie:

Španielsko – 17,8%

Nemecko – 17,1%

Brazília – 12,3% 

Francúzsko – 11,2%

Belgicko – 10,4%

Pozri aj: Trikom zvýšili kapacitu štadióna o 20-tisíc miest. 15+ faktov o MS vo futbale Rusku, ktoré vás presvedčia, že podobné sa už nikdy nebudú opakovať

ScienceAlert
Uložiť článok

Najnovšie články