Foto: Screen (The Sixth Sense)

Ak máte radi bezpečný pocit neistoty, strachu a zmätku, tieto filmy sú rozhodne pre vás.

Každý režisér má svoj špecifický prístup k tvorbe svojich snímkov. Obzvlášť pri thrilleroch sa tento prístup často stáva zvráteným kvôli množstvu nepríjemných a mrazivých scén, ktorých sú tieto filmy preplnené. Dodnes nie je isté, či predávkovanie Heatha Ledgera nevzniklo v dôsledku jeho poslednej postavy, Jokera v Temnom Rytierovi Christophera Nolana.

Článok pokračuje pod videom ↓

Má to však svoje výhody. Mnoho hercov zostalo po niekoľkých svojich temných úlohách traumatizovaných, no výsledok, ktorý je neskôr divákom sprostredkovaný na striebornom plátne, skutočne stojí za to. Poďme sa pozrieť na desiatku tých najlepších psychologických thrillerov, ktoré takmer dostali nie len divákov, ale aj samotný štáb.

Se7en/ Sedem

Legendárny film Davida Finchera zožal v 90. rokoch ohromnú popularitu. Sleduje príbeh dvoch detektívov, ktorých si zahrali Brad Pitt a Morgan Freeman. Tí sú na stope geniálnemu vrahovi, zodpovednému za niekoľko vrážd, v ktorých zvláštnym a mrazivým spôsobom figuruje číslo sedem. Toto číslo má symbolizovať sedem smrteľných hriechov a režisér David Fincher vytvoril zo scenára Andrewa Walkera skutočné veľdielo.

ČSFD: 92 %

IMDB: 8,6/10

Gone Girl/ Stratené dievča

Ďalšie dielko majstra Finchera tentokrát v hlavnej úlohe obsadil Ben Affleck, pričom film vychádzal z bestselleru autorky Gillian Flynn. O tom, že tento režisér si skutočne vie dobre vybrať knižnú predlohu, svedčí aj film Klub Bitkárov, ktorý by s takou precíznosťou nenatočil snáď nikto iný. V tomto filme Affleckova manželka odrazu zmizne za záhadných okolností a vôkol neho sa začne odohrávať séria manipulatívnych psycho-udalostí, ktoré spočiatku vôbec nedávajú zmysel. Samotný záver vám však nedá spať ešte niekoľko dní.

ČSFD: 85%

IMDB: 8,1/10

The Sixth Sense/ Šiesty zmysel

V Šiestom zmysle môžeme vidieť fantastického Bruca Willisa v úlohe Malcolma Crowa. Psychológa, ktorý má za sebou traumatizujúci zážitok. Jeden z jeho bývalých pacientov sa mu chcel pomstiť a vlámal sa k nemu do domu. Predtým, ako spáchal samovraždu, pokúsil sa ho zabiť. O rok na to sa Malcolm začal venovať ďalšiemu pacientovi. Osemročnému Colovi Searovi, ktorého si zahral malý Haley Joel Osment. Ten vidí duchov aj s ich príčinou smrti a to si racionálne uvažujúci psychiater nedokáže vysvetliť. Náročnosť liečby však nebude je to jediné, čo ho bude v prítomnosti chlapca desiť.

ČSFD: 88%

IMDB: 8,1/10

The Talented Mr. Ripley/ Talentovaný pán Ripley

Film v, ktorom zahviezdil Matt Damon, si získal nadšených fanúšikov po celom svete. Ide o filmovú verziu klasického románu zasadenú do o čosi modernejšieho prevedenia. Kritikmi ospevovaný Damon získal za úlohu Talentovaného pána Ripleyho veľmi kladné ohlasy. Vo filme si zahral mladého manipulátora, ktorý prebral identitu svojho bohatého priateľa. Vo filme mu sekunduje armáda ďalších fantastických hercov medzi, ktorými nesmieme zabudnúť na  Gwyneth Paltrow, Juda Lawa, Cate Blanchett či Philipa Seymoura Hoffmana.

ČSFD: 78%

IMDB: 7,4/10

Indentity/ Identita

Vo filme Identita si hlavnú úlohu vodiča limuzíny zahral John Cusack. Spolu s ním sa ocitá skupina ľudí – manželia pred rozvodom, policajt, prostitútka, mladí novomanželia a hotelový manažér – v malo zapadnutom hoteli. Tu sa všetci skrývajú pred bárkou, no ako po čase zistia, nestretli sa tu náhodou. Všetko sa však začne meniť, keď sa započne tajomné vyvražďovanie.

ČSFD: 76%

IMDB: 7,7/10

Mulholland Drive

Perfektný David Laynch nakrútil už niekoľko filmov predtým, než sa pustil do Mulholland Drive. Za ten čas sa stihol presláviť a v Hollywoode, no aj mimo neho si vybudovať slušné meno, silný vplyv a nemalú fanúšikovskú základňu. Mulholland Drive však zasiahol aj divákov ďaleko za týmito hranicami. Film bez servítky rozpráva o bizarnom svete Hollywoodu a aj o jeho potemnelých stránkach. Mulholland Drive rozhodne poteší aj toho najnáročnejšieho diváka.

ČSFD: 82%

IMDB: 8/10

American Psycho/ Americké psycho

Vo filme American Psycho môže divák vidieť rôzne narážky, témy a motívy na sex, násilie či mučenie. Hlavnú postavu tu zohráva Patrick Bateman, bohatý výkonný manažér z New Yorku, ktorý má svoju skrytú tmavú stránku. Veľmi rád totižto mučí a vraždí ľudí. V hlavnej úlohe sa tu ukázal Christian Bale, ktorý opäťt potvrdil svoj nezameniteľný talent.

ČSFD: 67%

IMDB: 7,6/10

Donnie Darko

V tomto fanatickom snímku si zahral mladý, dnes už notoricky známy, Jake Gylenhaal.  Zaujímavosťou je, že ani samotný režisér netuší čo príbeh o chlapcovi, ktorý trpí desivými víziami gigantického králika, mal presne znamenať. Dokonca existuje skupina ľudí, ktorá špekulujú nad týmto filmom a hovoria si Darkológovia. Pokiaľ ste film videli, podeľte sa s nami v komentároch s vašim postrehom. Je to časová slučka? Schizofrénia? Alebo niečo celkom odlišné?

ČSFD: 85%

IMDB: 8,1/10

Basic Instinct/ Základný inštin

V tomto temnom a veľmi obľúbenom thrilleri so začiatku 90. rokov si zahrali Michael Douglas a Sharon Stone. Práve z tohto filmu pochádza legendárna scéna, v ktorej si Sharon prekríži nohy a ukáže nám toho viac než dosť. Okrem toho nám film však poskytuje aj skutočne nevídaný pohľad na vzťah detektíva a tajomnej spisovateľky, ktorá možno stojí za všetkými vraždami, ktoré sa v jej okolí dejú. Ak vás lákajú tituly, v ktorých sa nás valí viac otázok, ako odpovedí, Základný inštinkt vás určite nesklame.

ČSFD: 83%

IMDB: 6,9/10

Taxi Driver/ Taxikár

Vo fantastickom a nezmeniteľnom Scorseseho diele Taxikár si hlavnú úlohu Travisa Bickla, vietnamského veterána, zahral Robert DeNiro. Ten sa nedokáže preniesť cez svoju vojnovú traumu a tak sa po návrate do New Yorku zamestná ako nočný taxikár. Toto dielo je o samote, depresii, úzkostiach a úplne všetkých atribútov osamelosti, ktorými si prešiel aj scenárista Paul Schrader v čase písanie predlohy k tomuto veľdielu, ktoré by ste si rozhodne nemali nechať ujsť.

ČSFD: 83%

IMDB: 8,3/10

Pozri aj: Zabudnite na množstvo techniky a drahé vybavenie. Týchto 5 fantastických filmov bolo nakrútených na iPhone

Uložiť článok

Najnovšie články