Foto: Miramax

Tarantino je známy ako čistý blázon.

So svojou obľubou pre násilie, zvláštnym zmyslom pre humor a veľmi netradičným pohľadom na svet dokáže do svojich filmov vniesť čosi, čo by nedokázal nik iný na celom svete. Nielen, že je extrémne zručný filmár, ale na druhej strane je aj veľmi šikovný spisovateľ. Scenáre k najlepším filmom si písal sám a okrem dynamického deja disponujú jeho filmy aj veľmi živými konverzáciami, ktoré sú skutočne unikátne.

Článok pokračuje pod videom ↓

Jackie Brownová

Hneď prvé zmieňované dielo je pre Tarantina mierne netradičné. Väčšina jeho príbehov totiž pochádza z jeho hlavy, pričom inšpiráciu čerpá z popkultúry, hudby a rôznych starých filmov, ktoré boli ikonami svojej éry. V tomto prípade však hovoríme o adaptácii knihy legendárneho amerického autora Elmora Leonarda. Dej sleduje osud mladej černošskej letušky, ktorá sa rozhodne privyrobiť si praním špinavých peňazí drogového dílera.

Nehanební bastardi

Film dostal v originálnom znení názov Inglourious Basterds. V názve je však úmyselná chyba, keďže tieto slová sa v skutočnosti v angličtine píšu Inglorious Bastards. Ide o veľmi Tarantinovský príbeh, ktorý je zasadený do obdobia druhej svetovej vojny. Pohráva sa však s myšlienkou alternatívnej histórie, a tak tu nenájdete presne to, čo si pamätáte z hodín dejepisu. Príbeh je to však skutočne perfektný, nabitý akciou a úžasnými hláškami. Nezaostáva ani hviezdnym obsadením, v ktorom v hlavnej úlohe exceluje Brad Pitt. Ako zápornú postavu tu uvidíte Christopha Waltza, o ktorom Tarantino prehlásil, že keby nenašiel tak dobrého herca ako je on, film by pravdepodobne nikdy nenatočil.

Divoký Django

Prvý Tarantinov western bol práve Divoký Django. Hlavnú úlohu v ňom stvárnil Jamie Foxx, ktorého Quentin šokoval ešte pred natáčaním. Povedal mu, že musíte byť otrokom. Napriek tomu, že Foxx o stvárnení otroka dopredu vedel, celkom nerozumel tomu, čo samu snaží režisér povedať. „Ako som sa tak pozeral na svoju tašku od Vuittona a kľúče od Range Roveru, napadlo mi len… Čo tým myslíš?“ Tarantino mu odpovedal, že ak sa mysľou neprenesie do kože černocha v roku 1858, nikdy nenatočia dobrý film. To je priamy a nefalšovaný dôkaz toho, že tento režisér myslí na každý detail a každý svoj film chce mať perfektný. Na plátne sa mihne aj jeho obľúbený, zmieňovaný Christoph Waltz, a dokonca aj Leonardo DiCaprio. Pokiaľ chcete vidieť netradičný western očami jedného z najväčších géniov všetkých čias, určite dajte Djangovi šancu.

Kill Bill

V čase keď Kill Bill vznikol, nebolo na svete podobného filmu. Tarantino pri jeho vzniku čerpal inšpiráciu zo starých Hongkongských Kung-fu filmov, no taktiež sú tú moderné akčné aj klasické westernové prvky. Tento fakt robí z Kill Billa absolútny unikát. Režisér si tu opäť nechal dôkladne záležať na výbere hercov, ktorý nemohol dopadnúť lepšie. A čo je zárukou originality tohto snímku? Skutočnosť, že dodnes nenájdete žiadny, čo i len vzdialene podobný film.

Kill Bill 2

Možno až na Kill Billa dvojku. V skutočnosti bol Tarantinov nápad tak dobrý a natoľko komplexný, že by sa celý nezmestil do jedného filmu, pretože by mal nesmierne dlhú stopáž. Napriek tomu tento génius nechcel pripraviť svojich fanúšikov o ďalšie z  majstrovských diel a tak natočil pokračovanie, ktoré je minimálne rovnako nadupané ako prvý diel. V podstate hovoríme o akomsi dvojfilme, takže pokiaľ si chcete užiť túto šou naplno, pozrite si oba za sebou. Neoľutujete.

Gauneri

Pri Gauneroch to celé začalo. Gauneri sú prvým celovečerným filmom, ktorý si Tarantino sám napísal aj zrežíroval. Na to, že išlo o prvý snímok, podarilo sa mu zohnať veľmi slušné obsadenie, na ktoré má naozaj čuch. Objavili sa tu herci ako Michael Madsen, Harvey Keitel, Tim Roth, Steve Buscemi či dnes už zosnulý brat Sean Penna, Chris Penn. Celý film je zasadený do prostredia nevyužívaného skladu, v ktorom sa ukrýva banda zločincov po nevydarenej lúpeži. Gauneri dokazujú, že Tarantino hneď od počiatku vedel ako chce, aby jeho filmy vyzerali a svojich typických prvkov, ktoré sa tu len črtali, sa drží dodnes.

Osem hrozných

Osem hrozných je jeden z posledných Tarantinovych filmov. V skutočnosti je jeho posledným vydaným filmom, no režisér sám prehlásil, že chce natočiť len 10 filmov, a potom toto remeslo zavesí na klinec. Osem hrozných je ôsmy Tarantinov celovečerný titul a iba potvrdzuje jeho talent a dáva najavo, že aj napriek uplynutým rokom je tento chlap stále v kurze a stále dokáže priniesť niečo nové a neokukané.

Pulp Fiction: Historky z podsvetia

Pulp Fiction je vo filmových kruhoch snáď najväčšou legendou. Keď Alfred Hitchcock v 60. rokoch vytvoril Psycho, dočkalo sa všeobecného uznania a dnes ho nájdete v učebniciach dejepisu, vo filmotékach najväčších filmových fanúšikov a tiež slúži ako príklad excelentnej filmárčiny na filmových školách. Pulp Ficition je modernou obdobou tejto senzácie. Obdobou, ktorá celkom konkrétne a bez servítky definuje slovo KULT.

Pozri aj: Sexuálna orientácia a Hollywood: Poznáte týchto 5 dôležitých LGBTI filmov?

Uložiť článok

Najnovšie články