Foto: brightside.me

/ 77 / Lukáš M.
Toto by ste o nasledujúcich 8 potravinách rozhodne mali vedieť.

O tom, že potravinové reťazce často všemožnými silami „ohýbajú“ pravdu a svojim zákazníkom ponúkajú nie celkom kvalitné výrobky, určite viete. Počúvame o tom dookola. Dnes vám prinášame zoznam 8 výrobkov a niekoľko zaujímavostí, ktoré by ste o nich zrejme mali vedieť. Nesnažíme sa však naznačiť, že by ste tieto potraviny nemali kupovať a konzumovať, no možno si v budúcnosti premyslíte, či niektoré skončia vo vašom nákupnom košíku. 

Kečup

Keď sa povie kečup, každý z nás si predstaví neoddeliteľnú paradajkovú prílohu hneď k niekoľkým obľúbeným pokrmom. Pravdou však je, že väčšina kečupov, ktoré nájdete v obchodných reťazcov, okolo paradajok len prešla. V priemere sa totiž množstvo paradajok v kečupoch pohybuje od 6 do 10%. Ak teda chcete skutočný paradajkový kečup siahnite po tých najkvalitnejších výrobkoch, kde je obsah paradajok najvyšší, alebo vyskúšajte prípravu domáceho kečupu.

Foto: pixabay.com

Krabie tyčinky

Krabie tyčinky nesú svoj názov zrejme len kvôli marketingovému ťahu. Mäso v nich totiž v drvivej väčšine prípadov pochádza z oveľa lacnejších druhov rýb, ako napríklad treska a v niektorých dokonca nájdete i kuracie mäso namiesto toho rybacieho. Z veľkej časti ďalej obsahujú kukuričný škrob (až 7%) a samozrejme vodu (do 37%). Ak si chcete otestovať kvalitu krabích tyčiniek, skúste ich zmrazené ohnúť. Ak sa nezlomia, potom patria medzi tie kvalitnejšie (menej kvalitné krabie tyčinky sa veľmi ľahko lámu).

Foto: wikimedia.org

Zemiakové lupienky

Zemiakové lupienky ani zďaleka nepatria medzi zdravé pochutiny, no z času na čas si nájdu miesto v každej domácnosti. Pri lupienkoch si však treba dávať dobrý pozor na zloženie a to konkrétne na zemiaky, z ktorých pochádzajú. Mnohé značky totiž zemiakové lupienky vyrábajú zo zemiakovej múčky, ktorá je doplnená o kukuričnú múku. Niektoré lupienky tiež obsahujú vysoké množstvo karcinogénnej látky akrylamid, ktorá vzniká pri ich výrobe. Ak sa chcete akrylamidu vyhnúť, voľte lupienky, ktoré majú jemnú zlatavú farbu. Čím sú viac smažené, tým viac akrylamidu môžu obsahovať. Ak hľadáte zemiakové lupienky, ktoré sú vyrobené zo skutočných zemiakov, potom musíte siahnuť po lupienkoch, ktoré obsahujú viac oleja. Ten sa totiž používa pri pražení zemiakových lupienkov, ktoré tvoria zo 100% zemiaky.

Foto: pixabay.com

Kukuričné lupienky – cornflakes

Kukuričné lupienky sa na prvý pohľad zdajú ako veľmi zdravá a chutná alternatíva. Mnohé značky však obsahujú v posledných rokoch veľmi kritizovaný palmový olej. V mnohých taktiež nájdete kukuričný (známy aj ako glukózo-fruktózový) sirup, ktorý teda do kukuričných lupienkov prináša pomerne vysokú dávku cukrov. Práve z tohto dôvodu kukuričné lupienky mnohí odborníci neodporúčajú najmä malým deťom.

Foto: pixabay.com

Jogurty

Mnohí starší ľudia vám povedia, že jogurty už zďaleka nie sú to čo kedysi. A majú pravdu. V jogurte, ktorý si kúpite v obchode nájdete okrem max. 5% ovocia (ak je ovocný) aj kukuričný škrob, aromatizátory, farbivá, regulátory kyslosti a mnoho ďalších chemických prísad. Každému predsa musí byť čudné, že mu jogurt v chladničke bez pokazenia vydrží i niekoľko týždňov či dokonca mesiace. Najlepšou variantov je teda nešetriť a siahnuť po skutočne kvalitných, popr. domácich jogurtoch. Návod na prípravu domáceho jogurtu nájdete napríklad TU.

Foto: pixabay.com

Nutella

Obľúbený čokoládový krém bežne nazývaný nutella (podľa najznámejšej značky tohto výrobku) tiež nie je takým nevinným potešením, ako si možno myslíte. Tieto čokoládové krémy totiž vo veľkom obsahujú už spomínaný palmový olej. Nutella má až enormne vysoký podiel tukov a cukrov. Na 100 gramov je až z 30% tvorená tukmi a z 54% cukrom. V prípade, že by ste mali chuť na zdravú alternatívu tejto pochúťky a to najmä bez palmového oleja, vyskúšajte si ju vyrobiť doma, podľa tohto receptu.

Foto: pixabay.com

Čokoláda

Čokoláda by mala obsahovať najmä kakaové maslo (kakaový tuk), no pravdou je, že vo väčšine prípadov je tento tuk „zriedený“ s tukom palmovým, kokosovým olejom, alebo bambuckým maslom. Ak hľadáte kvalitnú čokoládu, potom siahnite po takej, ktorá je tvrdá a krehká a pri lámaní sa doslova mrví.

Foto: pixabay.com

Kondenzované mlieko

Kondenzované mlieko sa získava odparovaním vody z klasického mlieka a malo by teda obsahovať iba mliečny tuk. Výrobcovia však často obsah tukov v kondenzovanom mlieku regulujú rastlinnými tukmi alebo zahusťovadlami, aby dosiahli požadovaný výsledok. Ak je na výrobku napísané „mliečny výrobok obsahujúci cukor“ potom je veľmi pravdepodobné, že vznikol práve týmto spôsobom. Ak by ste si chceli vyskúšať radšej domácu variáciu, určite neprehliadnite tento recept.

Foto: pixabay.com

Pozri aj: Pepsi vs. CocaCola či Burger King vs. McDonald’s. 5 najväčších rozdielov medzi konkurentmi, o akých ste ani len netušili

brightside.me


Komentovať (0)