upload.wikimedia.org

/ 89 / Matej Mensatoris
Aj keď momentálne pociťujeme za oknami mierne oteplenie, zima ešte nepovedala posledné slovo a s chladným počasím musíme stále počítať. Počas zimy však viacerí konzumujeme oveľa...

Aj keď momentálne pociťujeme za oknami mierne oteplenie, zima ešte nepovedala posledné slovo a s chladným počasím musíme stále počítať. Počas zimy však viacerí konzumujeme oveľa menej ovocia a zeleniny ako by sme mali. Je pravda, že supermarkety sú plné (najmä dovozovej) zeleniny, mnohí by sme ale radšej dali prednosť domácej bio zelenine. A pre takých máme dnes zaručený tip, ako si aj v malých priestoroch a za pár dní, môžeme vypestovať skvelú dávku zeleniny, ktorá obohatí náš „zimný jedálniček“.

Reč je o žeruche záhradnej, nenáročnej rastlinke, ktorá si vás získa svojou výbornou chuťou a nenáročným pestovaním. Je doslova nabitá vitamínom C, ako aj ďalšími vitamínmi a inými prospešnými látkami, ktoré priaznivo vplývajú na náš organizmus. Navyše jej pestovanie je veľmi rýchle a jednoduché, veď posúďte sami.

Budeme potrebovať:

-Semená žeruchy

-Misku alebo plytkú nádobu

-Vatu alebo iný substrát

– Vodu na polievanie

Zoberieme si vhodnú nádobu, ja zvyknem použiť spodné diely záhradníckych hrantíkov, ale môžete použiť prakticky hocijakú nádobu. Dno nádoby vystelieme vatou, ja používam buničitú vatu, ktorá je lacnejšia a lepšie sa s ňou pracuje. Môžete tiež použiť substrát, no dajte pozor aby nebol hnojený. Vatu navlhčite vodou a nasypte semená nahusto, no tak, aby sa neprekrývali.

i.ytimg.com
i.ytimg.com

Potom stačí už len nádobku umiestniť na svetlé miesto, ideálna je parapetná doska. Vatu udržiavajte mokrú, keďže žerucha je potočná rastlina a má rada vlhké prostredie. Už po dvoch dňoch môžete pozorovať ako semená klíčia.

quiltingbuttercup.blogspot.sk
quiltingbuttercup.blogspot.sk

Žerucha rastie veľmi rýchlo, doslova z hodiny na hodinu.  Po piatich dňoch už máme pekné malé rastlinky s drobnými lístkami.

gardenwithpassion.com
gardenwithpassion.com

Po približne 7-8 dňoch je žerucha dostatočne veľká  na to, aby sme ju ostrihali a mohli si na nej pochutnať.

upload.wikimedia.org
upload.wikimedia.org

Žerucha sa skvele hodí do zeleninových šalátov, no výborná je aj ako samostatná príloha. Môžeme ju tiež použiť do polievok alebo paštét.

Môj tip na jej konzumáciu je tak, ako aj samotné pestovanie, veľmi jednoduchý. Na opečený chlieb so syrom si nasypte poriadnu dávku žeruchy(prípadne nahraďte syr maslom) a vychutnajte si úspešné plody vašej pestovateľskej práce.  

cressinfo.com
cressinfo.com


Komentovať (0)